Top 84 Salesforce Developer Interview Questions And Answers 2021

A Comprehensive List of the Top Salesforce Developer Interview Questions with Answers and Examples Covering a Broad Range of Topics:

The demand for Salesforce – the world’s number #1 CRM shows no signs of any decline in the market.

There will be 3.3 million jobs in the Salesforce Ecosystem by 2022 as predicted by IDC. Though the admin roles are much in demand, the technical skills are always on the rise.

However, while searching for the role of a Salesforce Developer, you must search for a job role that fits well with your qualifications and experiences. A Salesforce Developer is in high demand nowadays and earns more than the web developers.

Salesforce Developer Interview Questions

Tips To Get A Salesforce Developer Interview

Here are some of the techniques that you can adapt for your interviews as a Salesforce Developer.

  • Create a profile on a social media platform say LinkedIn or any other job portal.
  • Write a clear and concise resume with your qualifications, experience and any certifications on Salesforce.
  • Make sure that the employer is able to glance through your profile and have a great first impression. Remember they do not have time to sift through unnecessary details.
  • Search job portals with the exact requirement in your mind and filter the searches and then apply for shortlisted openings.
  • If you are experienced, then produce work samples or repositories of your work.
  • Use the InMail service of LinkedIn for corresponding with interviewers.
  • Learn about Salesforce as a company and its owner Marc Benioff. Watch his last keynote address and study the @SalesforceOhana social pages and get to know the company.
  • Talk with the interviewers with conviction and energy – a positive attitude will always help.
  • Always be on time for the interview.
  • Prepare yourself with the frequently asked technical questions.

In this competitive market, there is no dearth of Salesforce professionals. Here are the top 84 questions for you to stand out during your next Salesforce Developer Interview.

Top Salesforce Developer Interview Questions And Answers

Enlisted below are the most frequently asked Salesforce Developer Interview Questions and Answers for your reference.

Let’s Explore!!

Q #1) What are the skills required to become a Salesforce Developer?

Answer: A Salesforce Developer is the one with the basic knowledge of the Salesforce platform. They can become a Salesforce Administrator, at a later stage of the career. The developer must know how does Salesforce works.

Moreover, some knowledge is required on basic concepts such as class, object, attributes, etc. Check out here to know the kind of skillsets that are essential for a Salesforce Developer.

The below diagram explains the approaches in the various layers of users, business logic and data model.

Salesforce Approach

Q #2) What is a Custom Object in Salesforce?

Answer: Custom Objects are nothing but database tables and are the objects created by you for the storage of information on company or industry. While building a custom object, the Salesforce platform automatically builds things such as page layouts, etc for user interfaces.

For Example, Property objects that store information on homes sold by a real estate agent.

Q #3) How does Salesforce deploy Sales Tracking?

Answer: Salesforce records data on details such as sales numbers, customer details, repeat customers & customers served and use these to create detailed reports, charts, and dashboards. This way it keeps a track of sales in your organization.

Q #4) What is the difference between isNull and isBlank?

Answer: Use the ISBLANK() function for text fields. As text fields can never be NULL, even if nothing is provided as a value, ISNULL() function takes only an empty value. If ISNULL() is used with a text field then it returns false.

Q #5) What is the limit of Data.com records which can be added to Salesforce?

Answer: In the Data.com user’s section, find your name to view your monthly limit. It will give details such as how many records are already added or exported for this month. The user goes to the Setup, enters the User in the Quick Find Box and selects prospector users.

Q #6) What is the difference between Role and Profile in Salesforce?

Answer: Roles allow to control the access to Salesforce and has an impact on reports. They have control over the visibility level of organizational users. The users of a specific role level can view, edit and report on all the data, shared/owned by the users who fall below in the hierarchy.

Profiles are mandatory for all users. Profile controls the access to which records a user has in the Salesforce org. It is not possible for the users to work in the Salesforce org, without being assigned to a profile.

Q #7) What are the Permission Sets? 

Answer: A permission set is a collection of settings and permissions for accessing various tools and functions in Salesforce. They are used for the extension of the user’s functional access, without any changes to the profiles. Users can have only one profile but multiple permission sets.

For Example, A set of users has the same profile called Sales Users. These users have the right to read, create and edit the leads. If some users need to transfer and delete leads, then a permission set is created here.

Q #8) What is the use of SOQL? What are the differences between SOQL and SOSL?

Answer: The full form of SOQL is Standard Object Query Language. SOQL evaluates to a single sObject and a list of many sObjects or an integer for count method queries. It is used to retrieve data from the Salesforce platform and resides inside Apex or Visualforce and returns a set of data.

Here is an example of a SOQL that is used for a list of accounts named “Acme”.

SOQL example

[image source]

The differences between SOQL and SOSL are given below.

SOQL SOSL
It is possible to search only one subject at a time. Multiple objects can be searched here at a time.
Uses “SELECT” keyword for retrieval of records from the database. Uses “FIND” keyword for retrieval of record from database.
It allows to search only one table. It allows to search multiple tables.
It allows to perform DML operations on query results. It is not possible to perform DML on search results.
This is used in a query ( ) call. This is used in a search ()call in the API.
This is used in classes and triggers. This cannot be used in triggers.
Returns records. Returns fields.

Q #9) What are Governor Limits? Give three examples.

Answer: Salesforce works in a multi-tenant environment and imposes runtime limits to have the same performance within the database. These are imposed by the Apex runtime engine and ensure that the code does not misbehave.

This way the developer is forced to write efficient, scalable code.

Here are some examples of Governor Limits:

  • The total number of SOQL queries issued has a synchronous limit of 100 and an asynchronous limit of 200.
  • The total number of records retrieved for Database getQueryLocator must be limited to 10,000.
  • The total number of records retrieved by a single SOSL query is 2000.

Q #10) What are Workflows in Salesforce? What are the types of Workflow?

Answer: Workflow in Salesforce is for automating the standard internal processes and procedures and thereby save time across the organization. The main container for a set of workflow instructions is a Workflow Rule. It is possible to sum these instructions as an if/then statement.

There are two components of the workflow rule i.e. criteria and the action. The criteria are the ‘if’ part of the if/then statement and the action is the ‘then’ part of the if/then statement.

For Example, Send an email alert to the concerned manager, when a contract is about to expire. The workflow rule is run when the criteria are met.

Workflow Rule in Salesforce

[image source]

There are two types of workflow in Salesforce:

  1. Immediate Actions: It fires immediately when the workflow criteria are met. The associated actions email alerts/field updates also take place with immediate effect.
  2. Time-dependent Action: When the criteria are met, the associated actions take place after a certain duration of time. This time is based on a value set.

Q #11) What is Object Relationship in Salesforce? What are Salesforce Relations?

Answer: In Salesforce, a related list allows us to connect standard and custom object records. This is the purpose served by an object relationship. Various cases can be connected with specific customers through this. One can create a custom relationship too.

The object relations in Salesforce include:

  • Many to many
  • Master-Detail
  • Lookup
  • Hierarchical
  • Indirect Lookup
  • External Lookup

Given below is a diagram to explain Object Relationships:

Salesforce Relationships

[image source]

Q #12) What is Force.com Platform?

Answer: Force.com is a Platform As A Service (PAAS) and simplifies the development and deployment of cloud-based applications and websites. The developers make use of the Integrated Development Environment or IDE to create apps and websites. Later, these are deployed in the multi-tenant servers of Force.com.

Q #13) What are the different types of reports that are available in Salesforce?

Answer: The different types of Salesforce Reports include:

  • Tabular Report: It offers the fastest and simplest way to view your data. They have an ordered set of fields arranged in columns. They cannot create groups of data.
  • Matrix Report: Here the grouping is done based on both rows and columns.
  • Summary Report: Here the groups appear based on columns only.
  • Joined Report: In this, two or more reports are joined in a single report.

Q #14) What is Junction Object? What is it used for?

Answer: Junction objects are needed to build a many-to-many relationship among Salesforce objects.

For Example, In a typical recruitment scenario, there are possibilities of creating many positions for candidates and at the same time, a candidate can apply for many positions.

The third object required for creating a data model is termed as a junction object and in this example, it can be cited as “job application”. Here, you need to use a lookup field for both position and candidate object on the junction object – which is a job application.

Q #15) What is an Audit Trail?

Answer: Administrators need to make changes in the organizational setup. Audit Trail history helps you to track the recent 20 changes that are made in setup, by multiple administrators.

Q #16) What is a Dashboard in Salesforce?

Dashboards in Salesforce

[image source]

Answer: A dashboard as shown in the above figure summarizes and portrays your Salesforce data in a graphical layout. This offers insights at-a-glance, for any device and for any targeted audience. In this figure, it throws light on the Sales reps of your organization.

Moreover, a dashboard visualizes your business scenario and allows you to make decisions based on the real-time data gathered from reports. A Dashboard has a page layout and displays multiple dashboard components. Multiple reports appear side-by-side on the same dashboard.

Q #17) What is Sandbox org in Salesforce? What are the different types of Sandbox in Salesforce?

Answer: Sandboxes are for copies of the production organization. It is possible to make such multiple copies of the same environment that serve various purposes like development, testing and training without any need for compromise of data in the production org.

As sandboxes are isolated from the production environment, operations performed in the sandbox have no impact on the production org.

There are four types of Salesforce Sandboxes as shown below:

  • Developer Sandbox
  • Developer Pro Sandbox
  • Partial Data Sandbox
  • Full Sandbox

Q #18) What are the options for deploying from Sandbox to Production org? What is an Outbound Change Set?

Answer: Various methods are adopted for deploying a sandbox to production. The main method is using the Change Sets. A Change Set enables to create and test a new object in the sandbox and then send that to the production org. It contains information on org and not on any data such as records.

The other methods to deploy sandbox to production org include Force.com IDE, unmanaged packages as well as ANT migration tools.

When sending customizations from current org to another org the Outbound Change Set is used. Once received by the receiving org it is called Inbound Change Set.

Q #19) What are Bucket Fields in Salesforce?

Answer: Bucket Fields categorize records in Salesforce reports without any need for a formula or a custom field. They exist only in the reports. When a bucket column is created then multiple categories of group report values.

Q #20) What is Custom Label in Salesforce? How many Custom Labels can you define and of what size?

Answer: Custom Labels enable developers to create multi-lingual applications. It automatically presents information as information or messages, by using the user’s native language. These are custom text values that accessible from Apex classes, Lightning components, and Visualforce pages.

A minimum number of 5000 custom labels can be created for each organization. The size is about 1000 characters.

Q #21) What is Data Skew in Salesforce?

Answer: The full form of SOQL is Standard Object Query Language. SOQL evaluates a condition in an enterprise when you require to work with say 10,000 records.

A single user owns a huge number of records and we call that as “ownership data skew” and it causes performance issues while updating in Salesforce.

Configuration Questions

Q #22) What are the differences between Workflow and Process Builder? What is the difference between Trigger and Process Builder?

Answer: Workflows and the Process Builder are types of declarative automation tools that can extend the functionality of the Salesforce platform. They have functionalities and features which enable them to automate the business processes.

Workflows can only handle four actions such as email alerts, outbound messages, task creation, and field updates. However, Process Builder has a huge number of functionalities such as creating a record, posting to Chatter, launching a flow, submit approvals, and quick actions.

If a process earlier had different workflows for different outcomes, then the same can be accomplished now with one process.

Moreover, only single criteria are evaluated by a Workflow, before triggering the automation. On the contrary, the Process Builder can evaluate multiple criteria and trigger different automation and all this depend on the criteria met.

Q #23) What are Sharing Rules?

Answer: Sharing rules extend sharing access to the users in roles, public groups or territories. It gives greater access to the users by making automatic exceptions to the sharing settings for the entire org.

This can be based on record ownership or other criteria. It selects the records to share with the users and the level of access to be given to these users or groups.

For Example, An account sharing rule can be created based on an account owner or any other criteria such as account type.

Q #24) What is the use of Custom Settings? What are the types of Custom Settings in Salesforce?

Answer: Custom Settings are similar to the custom objects. The developers create custom data and associate custom data for an organizational profile or a specific user.

The exposure of custom data settings to the application cache is beneficial due to the efficient access with no need for the cost of the repeated queries to the database. This data can be used by SOAP API, validation rule or formula field.

The different types of Custom Settings in Salesforce include:

  • Hierarchy type
  • List type

Q #25) What is the use of Roll-up Summary Field and where can you use it?

Answer: Roll-up summary field can display a value in a master record based on the fields comprising the detail record. It creates values in related records such as those in the related lists. It can only be used in a master-detail relationship.

For Example, The sum of all invoices can be calculated for all the related custom object records in the accounts invoice related list.

Q #26) What is the difference between Page Layout and Record Type?

Answer: Page Layouts control the layout and organization of fields, buttons, visualforce, custom links, s-controls, and related lists on any object record pages. They determine which all fields are visible, read-only, and mandatory. You can customize the content of record pages for users with a Page Layout.

Here is how you create a page layout:

Steps to Create Page Layout

Use drag and drop in the above section to create the page layout.

Creating a Page Layout

[image source]

Record Types help to define different business processes, page layouts, and picklist values that are meant for different users. Here is how a new Record Type is created.

For Example, A record type can be created with different picklist values for differentiating a sales deal with various service engagements.

Record Type

Q #27) What is a Wrapper Class in Salesforce?

Answer: A Wrapper class is defined as a class and a data structure. It is an abstract data type which has its instances formed by a collection of objects.

The basic nature is that of a custom object and is defined by the Wrapper class properties. It allows records to be checked from a list and process them for a specific action.

Q #28) What is the difference between WhoID and WhatID?

Answer: WhoID refers to people such as contact or leads. Whereas “What ID” refers only to objects.

Apex Questions

Q #29) What is Apex?

Answer: Apex is an object-oriented programming language that enables the developers to execute flow and transaction control statements, on Salesforce servers in association with a call to an API.

It adds business logic to system events such as related record objects, button clicks, and Visualforce pages – with Java-like syntax and acts as a stored procedure.

Q #30) What are Maps in Apex?

Answer: Maps are used to store data in the form of key-value pairs, where each unique key maps to a single value.

Syntax: Map<String, String> country_city = new Map<String, String>();

Q #31) What is an Apex Transaction?

Answer: An Apex transaction is a set of operations, that is executed as a single unit. These operations include DML operations that are responsible for querying records.

All the DML operations in a transaction get completed successfully or get completely rolled back if an error occurs even in saving a single record.

Q #32) Is it possible to edit Apex Class/Trigger in the Production Environment?

Answer: No, it is not possible. We cannot directly edit the Apex Class/Trigger in the production environment. It can be done only in the Developer edition, sandbox org or the testing org.

Q #33) What are the ways to call an Apex Class in Salesforce?

Answer: The various ways to call an Apex class in Salesforce are as follows:

  • From a Developer Console
  • Using Triggers
  • From Visualforce Page
  • With JavaScript Links
  • From Home Page Components
  • From Another Class

Q #34) Is it possible to customize Apex and Visualforce directly from the Production Org?

Answer: It is not possible to customize Apex in the production org itself, however, it can be changed and deployed through a sandbox, and must meet test coverage. Visualforce, on the contrary, can be changed in the production org.

Q #35) When is it possible to use Apex over Workflow rules or Process Builder?

Answer: There are various reasons to adopt Apex over Workflow rules or Process Builder as shown below:

  • Apex can be used in those cases where there are limitations for Workflow rules or Process Builder like putting information in external systems.
  • Apex is more efficient while dealing with large sets of data as it has fewer limitations.

Q #36) What is Apex Test Coverage?

Answer: The Apex testing framework generates code coverage numbers for the Apex classes and triggers, every time when one or more tests are run. Code Coverage denotes the number of executable lines of code in classes and triggers which is exercised by test methods.

Test methods are written and tested to generate the Code Coverage. It is calculated as a percentage of a covered line divided by a covered and uncovered line.

The minimum test coverage must be 75 % for deployment in the production org.

Q #37) What is Apex Email Service?

Answer: When you want to process the content, attachments, and the headers of inbound emails then Apex Email Service is used. It is possible to create an email service that automatically creates contact records based on contact-related information in the messages.

Each of these email services is associated with a Salesforce generated email address, to which the users send messages for processing. It is also possible for multiple users to access a single email service.

A new email service is created as shown below.

Apex Email Service

Q #38) What are the methods of Batch Apex Class?

Answer: It implements Database batchable interface with three methods as shown below.

a) Start: This is used at the beginning of the batch Apex job. It is used to collect the records or objects, to pass to the interface method execute. It returns the DatabaseQueryLocator object or an iterable that contains the records or objects passed into the job.

b) Execute: This is used for each batch of records that are passed to the method. This method is used for all the processing of data. This method takes the following:

  • A reference to DatabaseBatchableContext Object.
  • A list of sObject records.

c) Finish: This is called once all the batches are processed. This is used for sending confirmation emails or for executing post-processing operations. It uses one argument, which is the reference of the DatabaseBatchableContext object.

Here is an example of a Batch Apex Class:

Batch Apex Class Example

[image source]

Q #39) What are the types of Collections in Apex? Explain List and Set in Collections.

Answer: The types of collections in Apex are listed below:

  • List
  • Map
  • Set

The list is a variable that has an ordered collection of elements and they are distinguished by their indices. The index is numeric and starts at zero. Given below is an example of declaring a list, with the list keyword followed by primitive data, sObjects, nested lists, map or set types.

List

A set is a collection of unordered elements of primitives or sObjects. No element can be retrieved by using an index as in the case of a list. While iterating the elements in a set, there should not be any reliance on the same order. Moreover, a set cannot contain duplicate elements.

Here is an example of a set created with hardcoded string values.

Set

Q #40) What is Apex Trigger? What is the Syntax of Trigger in Salesforce?

Answer: Apex Triggers perform custom actions to records in Salesforce, before or after the events. Examples of such actions include insertion, updation, and deletion.

The triggers help to perform operations that are subject to specific conditions such as modifying related records or restricting certain operations. Triggers can be used for anything you do in Apex, executing SOQL or DML or even calling custom Apex methods.

There are two different types of trigger in Salesforce as shown below:

  • Before Trigger: It is executed to validate the record values before saving to the database.
  • After Trigger: It is executed to validate the record values after saving to the database.

Q #41) What is Asynchronous Apex? What are its different types?

Answer: Asynchronous Apex is used to run processes that are scheduled at a later time. There are four types of Asynchronous Apex.

They are:

  • Future Methods
  • Batch Apex
  • Queueable Apex
  • Schedules Apex

Visualforce Questions

Q #42) What is Visualforce? How to hide the Header and Sidebar in the Visualforce Page?

Answer: Visualforce is a framework for the Force.com platform which enables developers to build custom interfaces that can be hosted natively on a lightning platform. It has a tag-based mark-up language like HTML.

Each tag is equivalent to a coarse or fine-grained user interface components such as a page section, a related list or a field. It has 100 built-in components. The developers can create their own components using Visualforce.

The attribute showHeader is set as “false” to hide the header of a Viusalforce page. To hide the sidebar, the sidebar is set as “false”. These two attributes are a part of the Visualforce component <apex page>. The attribute has a Boolean value.

Given below is an example to hide:

Header and Sidebar

Q #43) How to perform an AJAX request in Visualforce?

Answer: This can be done by marking the area of a Visualforce page that demarcates which components can be used by the Force.com server by using apex:actionRegion when an AJAX request is generated. Only those components within the body of apex:actionRegion are processed by the server.

Programmatic Features

Q #44) What is the difference between Standard and Custom Controller?

Answer: Standard Controllers generate automatically for all standard pages. They contain the same logic and functionalities that are used for any standard Salesforce page. They can be used with standard and custom objects.

Custom Controllers override the standard functionality of a standard controller which appears on a Visualforce page. Apex can be used for writing a custom controller or a controller extension.

Q #45) How can we implement Pagination in Visualforce?

Answer: Pagination in Salesforce refers to displaying a large number of records that are spread across multiple pages. The list control displays 20 records per page, hence pagination is used to change the page size with controller extension.

When we want to customize, a controller extension is used to set the pageSize.

The code snippet is displayed below:

Pagination - Code Snippet

The number of records displayed on a page by default is 20. If you want to change the number of records displayed on a page, then just make use of the method pageSize, as shown in the below diagram.

Change the Pagesize

[image source]

Q #46) How to call a Controller Method within a JavaScript?

Answer: To call a controller method (Apex function) from JavaScript, you need to use actionfunction.

Below is a code snippet for your reference:

Call a controller method using Javascript

[image source]

Q #47) What are the types of Bindings used in Salesforce?

Answer: There are three types of bindings used in Salesforce as shown below.

  1. Data Bindings: It refers to the data set in the controller.
  2. Action Bindings: It refers to the action methods in the controller.
  3. Component Bindings: It refers to some other Visualforce components.

Q #48) Can you write Getter and Setter Methods in Salesforce?

Answer: Yes, we can use a getter method to return values for a controller. Every value calculated by a controller and displayed on a page must have a getter method.

On the other hand, the setter method is used for passing user-specified values from page mark up to the controller. The setter method in a controller is automatically executed, before any actions.

Q #49) What is Lightning Component?

Answer: The Lightning Component framework is a user interface framework for developing single-page applications for desktop and mobile devices. It is possible to build Lightning components with two programming models i.e. Original Aura Component Model and the Lightning Web Component Model.

It is supportive of partitioned multi-tier component development. It uses JavaScript for the client-side and Apex for the server-side

Q #50) What is a Developer Console?

Answer: The Developer Console is an integrated development tool which has a collection of tools. These can be used to create, debug and test the applications in Salesforce.org.

Q #51) What are Packages? What are the types of Packages? What are Managed Packages?

Answer: A package is a bundle/collection of a list of components or related applications.

There are two types of packages:

  • Managed
  • Unmanaged

Managed Packages are used to sell and distribute applications to clients. Developers can sell user-based licenses and applications through the AppExchange for the managed packages. These are fully upgradable. In the case of seamless upgrades, removal of objects or fields is performed.

Q #52) What are the ways to deploy Metadata in Salesforce?

Answer: The metadata in Salesforce is deployed in the following ways:

  • Change Sets
  • Eclipse with Force.com IDE.
  • com Migration Tool – ANT/Java-based.
  • Salesforce Package

Q #53) What is Trigger.new?

Answer: Trigger.new is a context variable to return the new versions of the sObject record. The sObject list is only available in insert and update triggers and the records can be modified only before triggers.

Q #54) What is an Attribute? What is a reRender Attribute Tag?

Answer: The properties of a Visualforce component are named as attributes. Each and every Visualforce component in Salesforce comes with an attribute. For Example, <apex:CommandLink> is one of the attributes.

The reRender attribute specifies a list of elements that can be dynamically updated using AJAX library of Salesforce. There is no need for the entire page to refresh. Only a portion of the page identified by the elements is named in the “rerender” attribute.

Q #55) Which tag is used to create a Button? Which tag is used for a URL link? Which is the tag for Password Protection?

Answer:

  • The tag <apex: commandbutton> is used for the button.
  • The tag used for URL link is <apex: outputLink>.
  • The tag used for password protection is <apex: inputSecret>.

Q #56) What is Obligatory Outer Tag? Which tag is used for displaying a video in the Visualforce?

Answer: The tag <apex: page> is the obligatory outer tag. The tag<apex: flash> is used to display a video in the Visualforce.

Q #57) How to display a Chatter Feed Record?

Answer: <chatter:feed> is the component that is used for the display of chatter feed.

The example given below displays the chatter feed for the currently logged in users.

Chatter feed record

[image source]

Q #58) Explain Exception Catch in a Program.

Answer: Java has inbuilt exception handling and the normal code goes into the TRY block and the exception handling code into the CATCH block. Use try & catch block for using the code with multiple Java exceptions.

Here is the syntax:

try catch

[image source]

Q #59) What is an Access Modifier in a Program?

Answer: Apex uses access modifiers for defining methods and variables. These are private, protected, global or public access modifiers.

Here is an example of an access modifier:

Access Modifiers

[image source]

Q #60) Which operation does not have Undelete?

Answer: The before operation does not have Undelete.

Q #61) What is the use of Blob Variable?

Answer: Blob is a data type that is meant to collect binary data. Tostring() is a method that converts the blob back into a string.

Here is an example that uses this method to print a specific text.

Blob variable

[image source]

Q #62) How is a link passed in Visualforce?

Answer: Link is passed in Visualforce through the hyperlink.

Q #63) What is the Purpose of apex:ouputLink?

Answer: This links to the URL. The body of apex:output link contains an image or text that is displayed in the link.

Given below is an example:

OutputLink

Q #64) What is Static Resource?

Answer: Static Resource allows you to upload content to reference in the Visualforce page. The resources can be archive files such as .zip or .jar files, stylesheets, images, and JavaScript & other files. The Lightning platform acts as a CDN(Content Distribution Network) and manages and distributes these files.

Q #65) Which tag is used for calling a Controller Name?

Answer: The tag that is used for calling a controller name is apex: controller.

Q #66) What is a User Interface in Salesforce?

Answer: Set up the user interface in Salesforce for giving the best working experience for the users. You can modify your org’s user interface by enabling and disabling settings.

Integration Questions

Q #67) What is the use of an Outbound Message?

Answer: An Outbound message is a part of the workflow and is created for a Workflow rule. It helps to send information to a specified URL endpoint. Information contained in the fields is specified during the creation of the outbound message. It sends secure and configurable API messages to a designated listener.

Q #68) What is OAuth?

Answer: OAuth is an open-standard authorization protocol or framework. It describes how unrelated services and servers can safely allow authenticated access to their assets. But there is no need to share related, initial, and single login credentials.

Q #69) What is a Connected App?

Answer: A connected app uses APIs to integrate any application with Salesforce. It uses standard OAuth and SAML protocols for authentication purposes and provides single sign-on and tokens for use with Salesforce APIs. It allows the Salesforce admins to set various security policies and exercise control of who can use the connected apps.

Q #70) What is an API in Salesforce? How can we use it?

Answer: Salesforce has a set of APIs to access data from Force.com or Database.com.

Some of the uses of these APIs include:

a) SOAP API: It is one of the well-known APIs. It uses SOAP as a wrapper for API operations. It comprises a bulk of the API traffic lies. As tooling is needed to create, SOAP messages are mostly used in enterprise settings.

b) REST API: This is ideal when you want to send a message from a client to a server and send back a response. The REST API enables you to integrate with Force.com applications by using simple HTTP methods and create dynamic interfaces. These methods are in XML or JSON formats. This helps to use the API for developing mobile applications or external clients.

c) Bulk API: It is an asynchronous API and has the ability to manage large sets of data. The programmatic access enables you to quickly load data into the Salesforce org. It cannot be used for a handful of records and is easy to program dynamic API.

d) Streaming: It allows us to create a push topic based on a query and get updates on the query, as the results keep on changing. It is used when the notifications are to be sent from the client to the server based on a defined criterion.

Q #71) What is the use of External ID Fields?

Answer: External ID contains unique record identifiers for a system outside Salesforce. It is used for importing records. It is a custom field that has an external ID attribute. Once this option is selected, the import wizard detects Salesforce records with the same external ID.

For Example, While matching accounts in Salesforce with some external accounting system an external ID enables you to access the unique ID of the accounting system and not the Salesforce ID.

Miscellaneous Questions

Q #72) Which Platform is used for developing an App in Salesforce?

Answer: The force.com platform is used for developing an App in Salesforce.

Q #73) How to build Salesforce on Mobile Application?

Answer: Mobile SDK can be used to build Salesforce on the mobile application.

Q #74) What are Primitive Data Types?

Answer: Integer, Double, Long, Date, Date-Time, String, ID, Boolean, etc., are some of the examples of primitive data types. These are passed by value and not by reference.

Q #75) What does the Data Wrapper Class contain?

Answer: This contains abstract, structured and collection data.

Q #76) Is Return Type a must for a Method?

Answer: Yes, the return type is a must for a method.

Q #77) How long is Bit Variable for a long statement?

Answer: The long statement has 64-bit.

Q #78) What are the development tools for Apex?

Answer: The development tools for Apex are Force. Com Developer Tools, Force. Com IDE and Code Editor.

Q #79) What is the use of Debug Log?

Answer: Debug Log is used for catching the exception.

Q #80) Can we reference Standard Controller and Controller Attribute at the same time?

Answer: No, it is not possible to reference both the Standard Controller and the Controller at the same time. Use the reference attribute to reference the standard controller with a custom controller.

Here is how these are referenced:

Standard Controller

[image source]

Q #81) What is the Development Mode? When do we enable the Development Mode? How do we do it?

Answer: The best way to build Visualforce pages is to enable the development mode. It makes it easy to simultaneously view the code and output.

The Development Mode helps in:

  • Define new Visualforce pages by entering a new URL.
  • Error messages containing detailed stack traces than what is received by the standard users.
  • Displays a footer with the page’s view state, a link to component reference documentation, and any associated controller link.
  • Offers Page Markup Editor for highlighting find-replace functionality as well as auto-suggest for attribute names and component tags.

Testing Questions

Q #82) Why do You write Test Classes?

Answer: Test classes refer to the maximum lines of code covered when your execution takes place. If you want to develop a robust and error-free code, then the test classes are used as a tool for testing your code. It ensures that if any Apex customization has to be deployed in your org, then it will operate properly.

Every test class will be annotated with @isTestkeyword. In fact, we must annotate a test class with @isTest, for defining as a test class. If the keyword testMethod is used within any method within a class, then it is called as a test method.

Q #83) What is the Minimum Test Coverage that is required for Deployment?

Answer: At least 75 % of your Apex code must be covered by unit tests in Salesforce, and all these tests must be completed successfully.

Debug And Deployment

Q #84) What are the different ways of Salesforce Deployment?

Answer: Salesforce code is deployed with:

  • Salesforce packages
  • Change Sets
  • Com Migration Tools
  • Eclipse with Force.com IDE

Conclusion

I am sure that this set of Salesforce Interview Questions would be quite helpful to ace any Salesforce Developer interview.

You can also find details on Salesforce Developer Certifications for further help with preparations.

Suggested reading =>> Interview Questions on Salesforce Lightning  

We wish you all the best!!