ISTQB Advance Level (CTAL) – Test Manager Sample Papers and Answers

ISTQB Advance Level (CTAL) – Test Manager Sample Paper

ISTQB Certified Tester Advanced Level-Test Manager (CTAL-TM) is considered as the one, who is responsible to manage a testing project with all test efforts and by following the testing processes established for the organization.

Clearing the CTAL-TM exam, with the minimum cut-off score is necessary for achieving a professional designation in the organization. In this tutorial, sample questions for CTAL-TM are listed with answers, to help you with your preparations.

Sample Paper on CTAL-TM

ISTQB Advanced Test Manager Sample Papers Dumps With Answers

Question #1)

Scenario

Assume you are working as a Test Manager in a startup organization.  You are creating a system for carrying employee’s surveys for small to medium-sized companies. This application can be accessed online.

The companies using this software will have to enroll first and create different buttons for each department of the organization. The company also defines different parameters for rating each department.

After each survey, the system calculates the number of people who participated in the survey and also calculates the overall rating on the scale of 5 for each department. The software ranks the department in ascending order and the report is sent to the higher management or to the mail id exclusively specified in the software.

The marketing team is making heavy efforts to sell the software and is also working on giving out discounts. According to them, the software will be high on performance and provide quick service.

As of now, the requirement is finalized and development has begun. The companies who intend to use this software have 3 months' time to enroll themselves.

The organization decides to use cloud computing to host this service. There would not be any hardware other than normal office computers. Every developer, tester, and other people involved will be using simple desktops to use those services. All the standards will be adhered to by building the system.

After doing a Risk Analysis, the below risk item was identified.

“The customized company’s button is not redirecting to the correct organization”.

You are using traceability metrics to track all the risk items. Which of the following positive test case is complete and enough to cover the above risk item?

Answer Set:

A) After clicking on the customized button, the system displays the default department home page.
B) After clicking on the customized button, the system displays your organization's home page.
C) After clicking on the customized button, the system displays the enrolled organization's home page.
D) Click the URL of the page and check that the home page is displayed appropriately.
E) Click randomly on any button and check what happens.

Answer: C

Question #2)

Non-functional testing activities proper planning and control. Which of the below factor should be considered for planning the Nonfunctional activities? Select any 2.

Answer Set:

A) Number of defects found
B) Stakeholders requirement
C) Security
D) Skills of the team
E) Test coverage metrics

Answer: B, C

Question #3)

Scenario:

Assume you are working as a Test Manager in a startup organization.  You are creating a system for carrying employee’s surveys for small to medium-sized companies. This application can be accessed online.

The companies using this software will have to enroll first and create different buttons for each department of the organization. The company also defines different parameters for rating each department.

After each survey, the system calculates the number of people who participated in the survey and also calculates the overall rating on the scale of 5 for each department. The software ranks the department in ascending order and the report is sent to the higher management or to the mail id exclusively specified in the software.

The marketing team is making heavy efforts to sell the software and is also working on giving out discounts. According to them, the software will be high on performance and provide quick service.

As of now, the requirement is finalized and development has begun. The companies who intend to use this software have 3 months' time to enroll themselves.

The organization decides to use cloud computing to host this service. There would not be any hardware other than normal office computers. Every developer, tester, and other people involved will be using simple desktops to use those services. All the standards will be adhered to by building the system.

While following a Risk-Based testing strategy, the probability and the impact of the risk are both assessed on a scale of 5 (5 is low and 1 is high). Consider the below risk identified:

“The customized company’s button is not redirecting to the correct organization”.

The stakeholders have identified the possibility of this risk occurrence is at the medium level. Considering this situation, which of the statement is true?

Answer Set:

A) The test cases associated with this risk item should be executed first.
B) This risk item must be treated as a high impact risk.
C) The test cases associated with this risk should be run in the middle of execution.
D) A large number of test cases should be written to test this risk.

Answer: B

Question #4)

Which of the 2 techniques are NOT a practical technique of Test Prioritization and Effort Estimation?

Answer Set:

A) Cause-Effect graph technique.
B) Testers perform Exploratory Testing to discover defects based on which they prioritize and determine the effort.
C) Testers search in previous test results for the said feature to determine the priority and effort.
D) Analyze the test conditions and access them to determine priority and efforts.
E) Testers use their instincts and make a wild guess.

Answer: B, E

Question #5)

Which of the statements listed below about testing metrics is true?

Answer Set:

A) Planned vs. Actual hours to develop the software is used to minimize Regression Testing.
B) The number of test conditions identified is used to access the quality of testing.
C) The Defect Resolution time of developers is used to reward them.
D) Functional and Regression test results are used to access quality goals.

Answer: D

Question #6)

Scenario:

Assume you are working as a Test Manager in a startup organization.  You are creating a system for carrying employee’s surveys for small to medium-sized companies. This application can be accessed online. The companies using this software will have to enroll first and create different buttons for each department of the organization. The company also defines different parameters for rating each department.

After each survey, the system calculates the number of people who participated in the survey and also calculates the overall rating on the scale of 5 for each department. The software ranks the department in ascending order and the report is sent to the higher management or to the mail id exclusively specified in the software.

The marketing team is making heavy efforts to sell the software and is also working on giving out discounts. According to them, the software will be high on performance and provide quick service.

As of now, requirements are free zed and development has begun. The companies who intend to use this software have 3 months' time to enroll themselves.

The organization decides to use cloud computing to host this service. There would not be any hardware other than normal office computers. Every developer, tester, and other people involved will be using simple desktops to use those services. All the standards will be adhered to by building the system.

Assume you are writing the master Test Plan and working on the risk section. Which of the following should not be considered in this section?

Answer Set:

A) Unable to get the test environment ready at the scheduled time.
B) Resignation of a senior marketing member.
C) Unable to find and allocated enough skilled testers.
D) Insufficient resources.

Answer: B

Question #7)

Scenario:

You are the Manager of a project, and develop sensors to read the retina for allowing secure access. You decide to outsource Functional Testing and keep Usability Testing performed internally.

During the course of doing the Usability Testing, your internal test team finds out that many defects were missed during the Functional Testing by the external team. After doing the RCA you observed that the tests were executed successfully without any defects.

As per your observation, there is a communication gap between the onshore and the offshore team. Which one is the best proposal to solve this problem?

Answer Set:

A) Schedule reviews of the work products to check the coverage.
B) Schedule daily calls, preferably video conferencing, to have an open discussion about the miss.
C) Send the defect report to understand the root cause.
D) Escalate the matter to higher management.

Answer: A

Question #8)

Which Artifact defines the organizational level goal of testing?

Answer Set:

A) Test Strategy
B) Test Policy
C) Master Test Plan
D) Level Test Plan

Answer: B

Question #9)

Scenario

You are a newly appointed Test Manager for a web-based application. When you joined the team, you noticed that client satisfaction is very low. The testers in your team are demotivated and the iteration rate is quite high.

Which of the following 2 situations you feel is the key factor for demotivating the testers?

Answer Set:

A) Management is recognizing only the development team for their efforts of fixing the defects.
B) Testers have increased responsibility with less time.
C) There is mutual respect between the testing team and the development team, so the efforts of testers get unnoticed.
D) The tester’s bonus payments are aligned with the quality of delivered web services.

Answer: A, D

Question #10)

Test Metrics, which measure the capability of the testing or development process, are called:

Answer Set:

A) Project Metrics
B) Product Metrics
C) People Metrics
D) Process Metrics

Answer: D

Question #11)

Scenario:

You work for an international company producing hardware and software for telecom networks. Hardware and software development is done in separate business units. You are the Test Manager of one of the network router software. In your product line, there is a long tradition of using an incremental lifecycle.

The hardware business unit produces a new version every six months. Software is developed in two-month increments. The business unit schedules are synchronized during design.

Your team consists of 15 testers, who have been in the company for two years or more. New tests are developed by the most experienced tester. Variations of tests and the regression test sets are run by the rest of the team.

The company management requires monthly progress reports listing the number of severe defects and the status of the test execution. Your company has also implemented CMMI on the company level. There have been problems to keep up with the hardware development schedule.

Your company originally has built an in-house automation tool as they anyway needed to build interfaces to drive test scripts against their system to fulfill all the telecom standard requirements.

Maintaining the in-house tool has gradually become very costly.

An open-source tool might provide you with some free time from your Test Automation execution. You need to consider several factors before making this decision. Which one of the following statements does not apply?

Answer Set:

A) Open-source tools are hard to be adapted.
B) The licensing terms need to be understood.
C) Telecom-standard compliance needs to be considered.
D) Open-source tools have been created for a particular purpose.

Answer: A

Question #12)

How do you define the level of detail of the test conditions? Select the best 3 options available:

Answer Set:

A) The complexity of the System/Software
B) No formal Requirement documents and other Artifacts are available.
C) Designing the Acceptance Testing
D) The Risk associated with the project
E) Lightweight design methods are used.

Answer: A, D, E

Question #13)

Scenario

You work for an international company producing hardware and software for telecom networks. Hardware and software development is done in separate business units. You are the Test Manager of one of the network router software. In your product line, there is a long tradition of using an incremental lifecycle.

The hardware business unit produces a new version every six months. Software is developed in two-month increments. The business unit schedules are synchronized during design.

Your team consists of 15 testers, who have been in the company for two years or more. New tests are developed by the most experienced tester. Variations of tests and the regression test sets are run by the rest of the team.

The company management requires monthly progress reports listing the number of severe defects and the status of the test execution. Your company has also implemented CMMI on the company level. There have been problems to keep up with the hardware development schedule.

You learned that a similar kind of product has been developed using an open-source tool that does 50% of its execution. The tool is being developed by some other team.

It is required to do the analysis of the tool and select it for your product as well. What will be your main concerns? Select any 3.

Answer Set:

A) Can your entire team member be able to learn this tool?
B) How good is the support available for this tool?
C) Is it possible to execute some of the test cases manually?
D) What about security?
E) How much time you have for rewriting your existing test cases?
F) Will this tool is really going to help your team?

Answer: C, E, F

Question #14)

Which TWO of the following statements are the best examples of the importance of improving the process?

Answer Set:

A) Since testing often accounts for a major part of the total project costs, more effective testing will lead to more effective projects.
B) Test process improvement models help to reach a higher level of maturity and Professionalism.
C) Since Testing often accounts for a major part of the total project costs, much attention is given to the test process in software process improvement models, such as CMMI.
D) When using test process improvement models, the Deming improvement cycle: Plan, Do, Check, Act, is of no relevance when testers need to improve the testing process.
E) Test process improvement is important because there exists a well-known industry Test process Improvement model.

Answer: A, B

Question #15)

Risk Management is an important aspect of good Test Management. Which of the following are the best techniques for identifying Risks? Select any 3.

Answer Set:

A) Past experiences
B) Drawing the complexity of Artifacts
C) Project Retrospectives.
D) Independent assessment
E) The skillset of the team.

Answer: A, C, D

Question #16)

Test Estimation should consider all the factors that can influence the cost, effort, and duration of the testing activities. These factors include:

Answer Set:

A) Size of the system to be tested
B) Process factors, including the Test Strategy, Development or Maintenance lifecycle and Process maturity
C) The complexity of the process, technology, organization, number of testing stakeholders, composition and location of sub-teams
D) All of the above
E) None of the above
F) Only A and B are true.

Answer: D

Question #17)

One of the stakeholders wants to have an insight into the defects. You, a Test Manager has required to breakdown the defects. In which categories will you breakdown the defects? Select the best 3.

Answer Set:

A) Root cause
B) Severity
C) Priority
D) Modules / Units of application
E) Resources who submitted the defects
F) Mean time of failure.

Answer: A, B, C

Question #18)

As a Test Manager, you want to establish a well-defined method to measure the cost of quality. Which of the 2 categories you would consider to calculate it?

Answer Set:

A) Cost of Internal Failure
B) Cost of Tools
C) Cost of Prevention
D) Cost of Training Resources
E) Cost of External Audits

Answer: A, C

Question #19)

You are the Test Manager of an organization that designs medical systems for a USA based hospital. You and your team are required to design the Test Strategy based on some standards. Which of the below standards will you consider while designing your strategy?

Answer Set:

A) ISO 12207
B) IEEE1028
C) U.S. Food and Drug Administration’s Title 21 CFR Part 820 [FDA21]
D) All the above
E) Only option C

Answer: D

Question #20)

The Testing Maturity Model integration (TMMi) is composed of five maturity levels and is intended to complement CMMI. Which among the following options is the correct TMMi level?

Answer Set:

A) Initial, Defined, Managed, Measured, Optimized.
B) Initial, Managed, Defined, Measured, Optimized.
C) Initial, Measured, Defined, Managed, Optimized.
D) Initial, Optimized, Measured, Defined, Managed

Answer: B

Conclusion

We hope these sample questions and answers for ISTQB CTAL-TM exam preparation is beneficial to each of you.

We wish you all the success !!