ISTQB question pattern and tips to solve


Please welcome ‘Sandhya’ on softwaretestinghelp.com writer’s board. Sandhya is having extensive experience in software testing field and helping many software testers in clearing the testing certification exams like ISTQB.

Sandhya will be giving you ISTQB paper pattern and tips on how to solve the questions quickly. To start with, here are 10 sample ISTQB ‘Foundation level’ questions with detailed explanation for answers.

ISTQB question pattern and tips to solve:
ISTQB questions are formatted in such a way that the answers look very much similar. People often choose the one, which they are more familiar with. We should carefully read the question twice or thrice or may be more than that, till we are clear about what is being asked in the question.

Now look at the options carefully. The options are chosen to confuse the candidates. To choose the correct answer, we should start eliminating one by one. Go through each option and check whether it is appropriate or not. If you end up selecting more than one option, repeat the above logic for the answers that you selected. This will definitely work.

Before you start with the question papers, please read the material thoroughly. Practice as many papers as possible. This will help a lot because, when we actually solve the papers, we apply the logic that we know.

ISTQB ‘Foundation level’ sample questions with answers:

1. Designing the test environment set-up and identifying any required infrastructure and tools are a part of which phase

a) Test Implementation and execution
b) Test Analysis and Design
c) Evaluating the Exit Criteria and reporting
d) Test Closure Activities

Evaluating the options:
a) Option a: as the name suggests these activities are part of the actual implementation cycle. So do not fall under set-up
b) Option b: Analysis and design activities come before implementation. The test environment set-up, identifying any required infrastructure and tools are part of this activity.
c) Option c: These are post implementation activities
d) Option d: These are related to closing activities. This is the last activity.

So, the answer is ‘B’

2. Test Implementation and execution has which of the following major tasks?

i. Developing and prioritizing test cases, creating test data, writing test procedures and optionally preparing the test harnesses and writing automated test scripts.
ii. Creating the test suite from the test cases for efficient test execution.
iii. Verifying that the test environment has been set up correctly.
iv. Determining the exit criteria.

a) i,ii,iii are true and iv is false
b) i,,iv are true and ii is false
c) i,ii are true and iii,iv are false
d) ii,iii,iv are true and i is false

Evaluating the options:
Let’s follow a different approach in this case. As can be seen from the above options, determining the exit criteria is definitely not a part of test implementation and execution. So choose the options where (iv) is false. This filters out ‘b’ and ‘d’.

We need to select only from ‘a’ and ‘c’. We only need to analyze option (iii) as (i) and (ii) are marked as true in both the cases. Verification of the test environment is part of the implementation activity. Hence option (iii) is true. This leaves the only option as ‘a’.

So, the answer is ‘A’

3. A Test Plan Outline contains which of the following:-

i. Test Items
ii. Test Scripts
iii. Test Deliverables
iv. Responsibilities

a) I,ii,iii are true and iv is false
b) i,iii,iv are true and ii is false
c) ii,iii are true and i and iv are false
d) i,ii are false and iii , iv are true

Evaluating the options:
Let’s use the approach given in question no. 2. Test scripts are not part of the test plan (this must be clear). So choose the options where (ii) is false. So we end up selecting ‘b’ and ‘d’. Now evaluate the option (i), as option (iii) and (iv) are already given as true in both the cases. Test items are part of the test plan. Test items are the modules or features which will be tested and these will be part of the test plan.

So, the answer is ‘B’

4. One of the fields on a form contains a text box which accepts numeric values in the range of 18 to 25. Identify the invalid Equivalence class
a) 17
b) 19
c) 24
d) 21

Evaluating the options:
In this case, first we should identify valid and invalid equivalence classes.

Invalid Class | Valid Class | Invalid Class
Below 18 | 18 to 25 | 26 and above

Option ‘a’ falls under invalid class. Options ‘b’, ‘c’ and ‘d’ fall under valid class.

So, the answer is ‘A’

5. In an Examination a candidate has to score minimum of 24 marks in order to clear the exam. The maximum that he can score is 40 marks. Identify the Valid Equivalence values if the student clears the exam.

a) 22,23,26
b) 21,39,40
c) 29,30,31
d) 0,15,22

Evaluating the options:
Let’s use the approach given in question 4. Identify valid and invalid equivalence classes.

Invalid Class | Valid Class | Invalid Class
Below 24 | 24 to 40 | 41 and above

The question is to identify valid equivalence values. So all the values must be from ‘Valid class’ only.

a) Option a: all the values are not from valid class
b) Option b: all the values are not from valid class
c) Option c: all the values are from valid class
d) Option d: all the values are not from valid class

So, the answer is ‘C’

6. Which of the following statements regarding static testing is false:

a) static testing requires the running of tests through the code
b) static testing includes desk checking
c) static testing includes techniques such as reviews and inspections
d) static testing can give measurements such as cyclomatic complexity

Evaluating the options:
a) Option a: is wrong. Static testing has nothing to do with code
b) Option b: correct, static testing does include desk checking
c) Option c: correct, it includes reviews and inspections
d) Option d: correct, it can give measurements such as cyclomatic complexity

So, the answer is ‘A’

------------

7. Verification involves which of the following:-
i. Helps to check the Quality of the built product
ii. Helps to check that we have built the right product.
iii. Helps in developing the product
iv. Monitoring tool wastage and obsoleteness.

a) Options i,ii,iii,iv are true.
b) i is true and ii,iii,iv are false
c) i,ii,iii are true and iv is false
d) ii is true and i,iii,iv are false.

Evaluating the options:
a) Option a: The quality of the product can be checked only after building it.
Verification is a cycle before completing the product.
b) Option b: Verification checks that we have built the right product.
c) Option c: it does not help in developing the product
d) Option d: it does not involve monitory activities.

So, the answer is ‘B’

8. Component Testing is also called as :-
i. Unit Testing
ii. Program Testing
iii. Module Testing
iv. System Component Testing .

a) i,ii,iii are true and iv is false
b) i,ii,iii,iv are false
c) i,ii,iv are true and iii is false
d) all of above is true

Evaluating the options:
a) Option a: correct, component testing is also called as unit testing
b) Option b: not sure (but as all the options indicate this as true, we can conclude that Program testing is also called as unit testing)
c) Option c: correct, component testing is also called as module testing
d) Option d: wrong. System component testing comes under system testing.

So, the answer is ‘A’

9. Link Testing is also called as :
a) Component Integration testing
b) Component System Testing
c) Component Sub System Testing
d) Maintenance testing

Evaluating the options:
As the name suggests, this testing is performed by linking (say modules). Now if
we look at the options, only option ‘a’ is performed by linking or integrating
modules/components.

So, the answer is ‘A’

10.
ISTQB questions 10

What is the expected result for each of the following test cases?
A.TC1: Anand is a 32 year old married, residing in Kolkatta.
B.TC3: Attapattu is a 65 year old married person, residing in Colombo.
a) A – Issue membership, 10% discount, B–Issue membership, offer no discount. B
b) A – Don’t Issue membership, B – Don’t offer discount. C
c) A – Issue membership, no discount, B – Don’t Issue membership.
d) A – Issue membership, no discount, B- Issue membership with 10% discount.

Evaluating the options:

ISYQB answer 10
Explanation:
For TC1: follow the path in green color
(The person is Indian resident, so select only ‘True’ options.
The person is aged between 18-55, so select only ‘True’
The person is a married, so again select only ‘True’
For this person, the actions under ‘Rule 4′ will be applied. That is, issue membership and no discount)

For TC3: follow the path in blue color
(The person is not Indian resident, so select only ‘False’ (under Rule 1)
The person is not aged between 18-55. No need to select any path, as it is written “Don’t care”.
The person is married. No need to select any path, as it is written “Don’t care”.
For this person, the actions under ‘Rule1′ will be applied, That is, Don’t issue membership and no discount.)

So, the answer is ‘C’

Note: The answers are based on writers own experience and judgment and may not be 100% correct. If you feel any correction is required please discuss in comments below.

Please feel free to ask any question related to ISTQB exam and testing certifications in comment section below.

*******************
Complete ISTQB Certification Premium Study Package:
Confidently Appear and Pass the Foundation Exam Easily with this Comprehensive Premium Study Material.

Click on below image to know more:
ISTQB Certification Dumps


The Best Software Testing Training You'll Ever Get!

software testing QA training

226 comments ↓

#1 kishore on 07.08.09 at 7:52 am

hi sandhya,

Good Article, Evaluating Options are very nice

Keep posting for ISTQB advanced exams also.

Where i can get ISTQB Functional Tester Material?

#2 Renuka on 07.08.09 at 12:33 pm

thanks a lot vijay and sandhya
From this explanation i can get a clear idea on how to eliminate the invalid answers and come up with a single answer.
waiting for more material on all testing certifications

#3 John Rajesh on 07.09.09 at 4:17 am

Hi Sandhya,

Good posting and very good explanation on how to evaluate the options. Keep it up the good work.

#4 Rachana on 07.09.09 at 4:20 am

Thanks Sandhya and whoever working behind this.Could you please tell me as to where we can get the similar kind of questions.

#5 Ajit on 07.09.09 at 4:21 am

Thanks Sandhya for the valuable info.

Can you please explore the exam pattern for ISTQB advance level?

Do you have any suggestions for advance level exam preparation?

#6 Pavan Turlapati on 07.09.09 at 4:21 am

Great article…

You need to do a small correction..

For the question 6, the correct answer is ‘A’, though the explanation is given correctly,but the final answer is marked as ‘D’.

#7 Kishore Sharma on 07.09.09 at 4:28 am

Hi Sandhya
Excellent posts and very useful too.
Can I have some input for ISTQB advanced level. I have cleared ISTQB foundation. It would be great If you could post something on ISTQB advanced level preparation.

Regards
kishore sharma

#8 Gopi..lucky on 07.09.09 at 4:32 am

Thanks a lot sandhya
Good Article, Evaluating Options are very nice

#9 Akula on 07.09.09 at 4:52 am

Hi Sandhya
That was really a good examples for starters…
If possible do explain with some examples on Conditional Branching/looping etc….
Also, Pl update anything available on Advance Levels
Thanks

#10 Pujita on 07.09.09 at 4:54 am

Too good………………
Really helpfull.
Small change is required…..

Question 6, the correct answer is ‘A’, though the explanation is given correctly,but the final answer is marked as ‘D’.

#11 shankar on 07.09.09 at 5:13 am

7. Verification involves which of the following:-
Can you please confirm the anser marked as ‘B’ for the above question?

#12 venkat.s on 07.09.09 at 5:25 am

Hi Sandhya,
For the 6th Question, ‘A’ is the right answer but it has mentioned as ‘D’.

#13 Shiva on 07.09.09 at 5:42 am

Hi Sandhya,

Thanks for ur article…

This is very useful for my testing queries…

#14 aman on 07.09.09 at 5:44 am

Really helpfull……..

#15 Anshul on 07.09.09 at 5:50 am

Hi sandhya
Your tips are very good…
but please provide me the link from where i can get more sample papers for ISTQB,kindly mail me on my email
Thanks & Regards

Anshul

#16 Milind on 07.09.09 at 5:59 am

Hi Sandhya,

It will be great if you post or provide me question papers for ISTQB Advanced level.

Thanks in advance
Milind

#17 suhas on 07.09.09 at 6:02 am

Good One.. Thanks Vijay

#18 Jitendra on 07.09.09 at 6:17 am

Kindly update with 1 minor correction..

For the question 6, the correct answer is ‘A’,
Explanation is correct,but the final answer is marked as ‘D’ which is wrong.

#19 Anshul on 07.09.09 at 6:19 am

my mail id is
anshuldubey20.5@gmail.com

#20 Ritu on 07.09.09 at 6:36 am

Hi Sandhya, Very nice article. Could you please explain few questions on decision coverage and branch coverage too as they are very confusing.
For ex:
Minimum Tests Required for Statement Coverage and Branch Coverage :-
Read P
Read Q
If p+q > 100 then
Print “Large”
End if
If p > 50 then
Print “pLarge”
End if
a) Statement coverage is 2, Branch Coverage is 2
b) Statement coverage is 3 and branch coverage is 2
c) Statement coverage is 1 and branch coverage is 2
d) Statement Coverage is 4 and Branch coverage is 2

Thanks a lot,
Ritu Gakher

#21 pachamuthu on 07.09.09 at 6:37 am

hi sandhya, good article, evaluating options are very nice.
i like easy understanding all questions and can i found easy results.

#22 pradeep on 07.09.09 at 6:42 am

Good Article

#23 Mallikarjun on 07.09.09 at 6:55 am

Hello Sandhya,
thanx a lot, really great effort.I like very much the 10th question and its way of writing test cases.I have doubt on 6th question bocz you said that three options(b,c and d) are correct and finally selected D is write.
Finally ur gr8.

#24 Amuthan S on 07.09.09 at 7:19 am

Nice Article…! Thanks.

Small correction…

For the 7th Question, Evaluation is correct.

Answer should be shown as “D” instead of “B”.

Thanks.

#25 Amuthan S on 07.09.09 at 7:27 am

Hi Sandhya,

For 10th question,

I think Major part of the Question is missing. Please provide the question.

Thanks.

#26 Rachana on 07.09.09 at 7:36 am

my email-id is rachanagopal@gmail.com

#27 Rajkumar on 07.09.09 at 9:19 am

Good Start Sandhya; This post is very useful for the people who are aspiring to get ISTQB certification. Keep it up.

#28 Sandhya on 07.09.09 at 10:58 am

@ Shankar (comment #11)
Only option (i) is correct. Rest are incorrect with respect to Verification. In the evaluation steps, it should be “Option b: Validation checks that we have built the right product.”
Verification checks that we are building product right.

#29 Sandhya on 07.09.09 at 11:00 am

Thank you all for your feedback :)
As of now, I am planning to cover ‘Foundation level’ only. Will keep posting question/answers from sample papers for FL.

#30 priya on 07.09.09 at 11:34 am

Gr8, it’s very nice and well thought technique of evaluating the questions.
Good going, keep us informed about more such things in future.
thxs

#31 Ami on 07.09.09 at 11:35 am

Hey,

Very nice post, keep going with your good work

#32 Hiten on 07.09.09 at 11:41 am

Good Questionnaire Sandhya,

I think for Q 6 – Ans should be ‘A’

#33 Sreenivas on 07.09.09 at 11:46 am

Sandhay,

Good Article, i liked the way you have explained the answers.Excellent work…

#34 Karthik on 07.09.09 at 7:27 pm

Hi Sandhya,
Very nice information & Excellent work.. It really helps me to prepare for foundation level certification. Please post further questions for us….

#35 geetha on 07.10.09 at 5:27 am

hi sandhya,

It’s very useful, will you provide the sample question patterns or any link for ISTQB certification questions.

If u have time mail me geethapriya10@gmail.com
thanks

#36 Rohit Mann on 07.10.09 at 6:30 am

Hi Sandhya,
This is Rohit Mann.Very nice information & Excellent work.. It really helps for tester to improve the knowledge and their work.I will also send some questions importent for the Interview to help the freshers.

#37 Radhika on 07.10.09 at 8:17 am

Hi Sandhya,

I’m planning to do the ISTQB foundation level.
Is that only ISTQB book is enough for preparation or still i need to have some other knowledge?

#38 Rajani on 07.10.09 at 8:29 am

Hi sandhya
This article really helpful to me
Can u clarify the Question related to Boundry value and equivalence partition

#39 XYZ on 07.10.09 at 11:25 am

Good article…. Very Informative for Those preparing for ISTQB But I think ans to ques no 7 should be “D” rather than “B”

#40 Manoj Badgujar on 07.10.09 at 11:43 am

Hiii Sandhya,
Thanks very much for providing such a valuable information….i goin to prepare for This exam i.e Foundation ISQTB..
Can u plz suggest me good books & guidelines in this concern?
Thanks again..

#41 Vaibhav on 07.10.09 at 3:40 pm

Hi Sandhya,
Thanx a lot for very informative article ….
Keep it up ….!!!

#42 Manu on 07.11.09 at 8:08 am

Hi Sandhya, Good article those who are preparing for ISTQB foundation. Please explain few questions on statement coverage and branch coverage, how to calulate

#43 Arijit Dhar on 07.11.09 at 4:50 pm

Hi Sandhya,

Its a nice article.
I’m planning to do the ISTQB foundation level.
It is certainly helpful for me. Please keep on posting some more articles on ISTQB foundation level like this one. Carrying on the good work. Thanks a lot.

Arijit Dhar
Kolkata

#44 sakthivel on 07.13.09 at 5:04 am

thanks sandhya

by sakthivel

#45 Hemant Shukla on 07.13.09 at 6:29 am

Hi Sandhya

Really It is Good questionnaires, and increasing knowledge.

Thanks

#46 Vivek Gupta on 07.13.09 at 3:28 pm

That’s exactly what i followed and Now i’m ISTQB certified.

#47 neethu on 07.14.09 at 8:34 am

hello ….
i have come across a question in equavalence partion….which has ranges …like 0

#48 JK on 07.14.09 at 10:08 am

Where i can get detail of certification of ISTQB foundation level ? winjayakumar@gmail.com

#49 ISTQB software testing certification sample question paper with answers - Part II on 07.15.09 at 9:53 am

[…] ← ISTQB question pattern and tips to solve […]

#50 V.S.Maheswari on 07.15.09 at 1:36 pm

this is the first time i appearing for ISTQB certifiction course so can u help which book i need to refer for foundation level course and the aouthor name

#51 Ashish on 07.17.09 at 7:33 am

Hi,
I am not convinced that option (i) is correct for Q2. Can anybody help?

#52 Priyanka on 07.18.09 at 6:01 pm

Hi Sandhya,can u share more tips for analysing the questions

#53 neethu on 07.19.09 at 6:42 am

hello…
i came across a question .,which looks similar to this…
find the valid equivalence class partition,for the following range.0=200…..
some thing similar….can u xplain…my mail id is neethu_john@yahoo.com

#54 Edison Ragland J. on 07.19.09 at 9:56 am

Hi,

This is very useful. If you will give explanations for other more tough questions then its fine….

#55 kumar on 07.21.09 at 5:10 am

HI,

this is very useful to us.i am preparing istqb foundation exam.can u give me full details.

thanks and regards,

kumar.

#56 varalakshmi on 07.22.09 at 11:40 am

Hi sandhya,
This is good site for people preparing for istqb fl exam.
please can u give me explanation for this question as iam unable to understand

1.Given the Following program
IF X = Z
THEN Statement 2;
END

McCabe’s Cyclomatic Complexity is :
a. 2 b.3 c.4 d.5

#57 varalakshmi on 07.22.09 at 11:43 am

13. Given the Following program
IF X = Z
THEN Statement 2;
END

McCabe’s Cyclomatic Complexity is :
a. 2 b.3 c.4 d.5

#58 varalakshmi on 07.22.09 at 11:48 am

13. Given the Following program
if x = Z
THEN Statement 2;
END

McCabe’s Cyclomatic Complexity is :
a. 2 b.3 c.4 d.5

#59 Nupura on 07.23.09 at 6:51 am

Very good article.
Just one correction …
I think the answer for ques no 7 should be “D” instead of “B”…
also kindly confirm on this..

#60 Ruchi Chhibber on 07.27.09 at 7:44 am

Please send more questions.

#61 Umesh on 07.30.09 at 11:12 am

Hi Sandhy,

If it is possible for u then plz mail me the Link or question paper. It will be very useful for me.
Mail Id:- umesh.dhanal@gmail.com

Thanks & Regards

#62 Pratap on 08.17.09 at 7:09 am

Good one thanks a lot

#63 veerendra on 08.24.09 at 9:36 am

Any suggestion for a S/W test toddler…, like me does ISTQB certification would help me to get a job… plz do help veerudsce@gmail.com

#64 veerendra on 08.24.09 at 9:43 am

Could any of you plz let me know if ISTQB certification help me get job..? veerudsce@gmail.com

#65 rucha on 08.24.09 at 9:55 am

If it is possible anyone of u plz mail me the Link or question paper. It will be very useful for me.
Mail Id:- mavachat5@gmail.com

Thanks & Regards

#66 G.Mallikarjun on 08.24.09 at 11:31 am

Hello All,the following Q & A will help you,while writing ISTQB certification test.
1 We split testing into distinct stages primarily because:
a) Each test stage has a different purpose.
b) It is easier to manage testing in stages.
c) We can run different tests in different environments.
d) The more stages we have, the better the testing.
2 Which of the following is likely to benefit most from the use of test tools
providing test capture and replay facilities?
a) Regression testing
b) Integration testing
c) System testing
d) User acceptance testing
3 Which of the following statements is NOT correct?
a) A minimal test set that achieves 100% LCSAJ coverage will also achieve 100%
branch coverage.
b) A minimal test set that achieves 100% path coverage will also achieve 100%
statement coverage.
c) A minimal test set that achieves 100% path coverage will generally detect more
faults than one that achieves 100% statement coverage.
d) A minimal test set that achieves 100% statement coverage will generally detect
more faults than one that achieves 100% branch coverage.
4 Which of the following requirements is testable?
a) The system shall be user friendly.
b) The safety-critical parts of the system shall contain 0 faults.
c) The response time shall be less than one second for the specified design load.
d) The system shall be built to be portable.
5 Analyse the following highly simplified procedure:
Ask: “What type of ticket do you require, single or return?”
IF the customer wants ‘return’
Ask: “What rate, Standard or Cheap-day?”
IF the customer replies ‘Cheap-day’
Say: “That will be £11:20”
ELSE
Say: “That will be £19:50”
ENDIF
ELSE
Say: “That will be £9:75”
ENDIF
Now decide the minimum number of tests that are needed to ensure that all
the questions have been asked, all combinations have occurred and all
replies given.
a) 3
b) 4
c) 5d) 6
6 Error guessing:
a) supplements formal test design techniques.
b) can only be used in component, integration and system testing.
c) is only performed in user acceptance testing.
d) is not repeatable and should not be used.
7 Which of the following is NOT true of test coverage criteria?
a) Test coverage criteria can be measured in terms of items exercised by a test
suite.
b) A measure of test coverage criteria is the percentage of user requirements
covered.
c) A measure of test coverage criteria is the percentage of faults found.
d) Test coverage criteria are often used when specifying test completion criteria.
8 In prioritising what to test, the most important objective is to:
a) find as many faults as possible.
b) test high risk areas.
c) obtain good test coverage.
d) test whatever is easiest to test.
9 Given the following sets of test management terms (v-z), and activity
descriptions (1-5), which one of the following best pairs the two sets?
v – test control
w – test monitoring
x – test estimation
y – incident management
z – configuration control
1 – calculation of required test resources
2 – maintenance of record of test results
3 – re-allocation of resources when tests overrun
4 – report on deviation from test plan
5 – tracking of anomalous test results
a) v-3,w-2,x-1,y-5,z-4
b) v-2,w-5,x-1,y-4,z-3
c) v-3,w-4,x-1,y-5,z-2
d) v-2,w-1,x-4,y-3,z-5
10 Which one of the following statements about system testing is NOT true?
a) System tests are often performed by independent teams.
b) Functional testing is used more than structural testing.
c) Faults found during system tests can be very expensive to fix.
d) End-users should be involved in system tests.
11 Which of the following is false?
a) Incidents should always be fixed.
b) An incident occurs when expected and actual results differ.
c) Incidents can be analysed to assist in test process improvement.
d) An incident can be raised against documentation.
12 Enough testing has been performed when:
a) time runs out.
b) the required level of confidence has been achieved.
c) no more faults are found.
d) the users won’t find any serious faults.
13 Which of the following is NOT true of incidents?
a) Incident resolution is the responsibility of the author of the software under test.
b) Incidents may be raised against user requirements.
c) Incidents require investigation and/or correction.
d) Incidents are raised when expected and actual results differ.
14 Which of the following is not described in a unit test standard?
a) syntax testing
b) equivalence partitioning
c) stress testing
d) modified condition/decision coverage
15 Which of the following is false?
a) In a system two different failures may have different severities.
b) A system is necessarily more reliable after debugging for the removal of a fault.
c) A fault need not affect the reliability of a system.
d) Undetected errors may lead to faults and eventually to incorrect behaviour.
16 Which one of the following statements, about capture-replay tools, is NOT
correct?
a) They are used to support multi-user testing.
b) They are used to capture and animate user requirements.
c) They are the most frequently purchased types of CAST tool.
d) They capture aspects of user behaviour.
17 How would you estimate the amount of re-testing likely to be required?
a) Metrics from previous similar projects
b) Discussions with the development team
c) Time allocated for regression testing
d) a & b
18 Which of the following is true of the V-model?
a) It states that modules are tested against user requirements.
b) It only models the testing phase.
c) It specifies the test techniques to be used.
d) It includes the verification of designs.
19 The oracle assumption:
a) is that there is some existing system against which test output may be checked.
b) is that the tester can routinely identify the correct outcome of a test.
c) is that the tester knows everything about the software under test.
d) is that the tests are reviewed by experienced testers.
20 Which of the following characterises the cost of faults?
a) They are cheapest to find in the early development phases and the most
expensive to fix in the latest test phases.
b) They are easiest to find during system testing but the most expensive to fix
then.
c) Faults are cheapest to find in the early development phases but the most
expensive to fix then.
d) Although faults are most expensive to find during early development phases,
they are cheapest to fix then.
21 Which of the following should NOT normally be an objective for a test?
a) To find faults in the software.
b) To assess whether the software is ready for release.
c) To demonstrate that the software doesn’t work.
d) To prove that the software is correct.
22 Which of the following is a form of functional testing?
a) Boundary value analysis
b) Usability testing
c) Performance testing
d) Security testing
23 Which of the following would NOT normally form part of a test plan?
a) Features to be tested
b) Incident reports
c) Risks
d) Schedule
24 Which of these activities provides the biggest potential cost saving from the use
of CAST?
a) Test management
b) Test design
c) Test execution
d) Test planning
25 Which of the following is NOT a white box technique?
a) Statement testing
b) Path testing
c) Data flow testing
d) State transition testing
26 Data flow analysis studies:
a) possible communications bottlenecks in a program.
b) the rate of change of data values as a program executes.
c) the use of data on paths through the code.
d) the intrinsic complexity of the code.
27 In a system designed to work out the tax to be paid:
An employee has £4000 of salary tax free. The next £1500 is taxed at 10%
The next £28000 is taxed at 22%
Any further amount is taxed at 40%
To the nearest whole pound, which of these is a valid Boundary Value Analysis test
case?
a) £1500
b) £32001
c) £33501
d) £28000
28 An important benefit of code inspections is that they:
a) enable the code to be tested before the execution environment is ready.
b) can be performed by the person who wrote the code.
c) can be performed by inexperienced staff.
d) are cheap to perform.
29 Which of the following is the best source of Expected Outcomes for User
Acceptance Test scripts?
a) Actual results
b) Program specification
c) User requirements
d) System specification
30 What is the main difference between a walkthrough and an inspection?
a) An inspection is lead by the author, whilst a walkthrough is lead by a trained
moderator.
b) An inspection has a trained leader, whilst a walkthrough has no leader.
c) Authors are not present during inspections, whilst they are during walkthroughs.
d) A walkthrough is lead by the author, whilst an inspection is lead by a trained
moderator.
31 Which one of the following describes the major benefit of verification early in
the life cycle?
a) It allows the identification of changes in user requirements.
b) It facilitates timely set up of the test environment.
c) It reduces defect multiplication.
d) It allows testers to become involved early in the project.
32 Integration testing in the small:
a) tests the individual components that have been developed.
b) tests interactions between modules or subsystems.
c) only uses components that form part of the live system.
d) tests interfaces to other systems.
33 Static analysis is best described as:
a) the analysis of batch programs.
b) the reviewing of test plans.
c) the analysis of program code.
d) the use of black box testing.
34 Alpha testing is:
a) post-release testing by end user representatives at the developer’s site.
b) the first testing that is performed.
c) pre-release testing by end user representatives at the developer’s site.
d) pre-release testing by end user representatives at their sites.
35 A failure is:
a) found in the software; the result of an error.
b) departure from specified behaviour.
c) an incorrect step, process or data definition in a computer program.
d) a human action that produces an incorrect result.
36 In a system designed to work out the tax to be paid:
An employee has £4000 of salary tax free. The next £1500 is taxed at 10%
The next £28000 is taxed at 22%
Any further amount is taxed at 40%
Which of these groups of numbers would fall into the same equivalence class?
a) £4800; £14000; £28000
b) £5200; £5500; £28000
c) £28001; £32000; £35000
d) £5800; £28000; £32000
37 The most important thing about early test design is that it:
a) makes test preparation easier.
b) means inspections are not required.
c) can prevent fault multiplication.
d) will find all faults.
38 Which of the following statements about reviews is true?
a) Reviews cannot be performed on user requirements specifications.
b) Reviews are the least effective way of testing code.
c) Reviews are unlikely to find faults in test plans.
d) Reviews should be performed on specifications, code, and test plans.
39 Test cases are designed during:
a) test recording.
b) test planning.
c) test configuration.
d) test specification.
40 A configuration management system would NOT normally provide:
a) linkage of customer requirements to version numbers.
b) facilities to compare test results with expected results.
c) the precise differences in versions of software component source code.
d) restricted access to the source code library.
Answers.
1 A 11 A 20 A 31 C
2 A 12 B 21 D 32 B
3 D 13 A 22 A 33 C
4 C 14 C 23 B 34 C
5 A 15 B 24 C 35 B
6 A 16 B 25 D 36 D
7 C 17 D 26 C 37 C
8 B 18 D 27 C 38 D
9 C 19 B 28 A 39 D
10 D 20 A 29 C 40 B

#67 G.Mallikarjun on 08.24.09 at 11:33 am

Hello All, here im sending some ISTQB Q & A

1 When what is visible to end-users is a deviation from the specific or expected
behavior, this is called:
a) an error
b) a fault
c) a failure
d) a defect
e) a mistake
2 Regression testing should be performed:
v) every week
w) after the software has changed
x) as often as possible
y) when the environment has changed
z) when the project manager says
a) v & w are true, x – z are false
b) w, x & y are true, v & z are false
c) w & y are true, v, x & z are false
d) w is true, v, x y and z are false
e) all of the above are true
3 IEEE 829 test plan documentation standard contains all of the following except:
a) test items
b) test deliverables
c) test tasks
d) test environment
e) test specification
4 Testing should be stopped when:
a) all the planned tests have been run
b) time has run out
c) all faults have been fixed correctly
d) both a) and c)
e) it depends on the risks for the system being tested
5 Order numbers on a stock control system can range between 10000 and 99999
inclusive. Which of the following inputs might be a result of designing tests for
only valid equivalence classes and valid boundaries:
a) 1000, 5000, 99999
b) 9999, 50000, 100000
c) 10000, 50000, 99999
d) 10000, 99999
e) 9999, 10000, 50000, 99999, 10000
6 Consider the following statements about early test design:
i. early test design can prevent fault multiplication
ii. faults found during early test design are more expensive to fix
iii. early test design can find faults
iv. early test design can cause changes to the requirements
v. early test design takes more effort
a) i, iii & iv are true. Ii & v are false
b) iii is true, I, ii, iv & v are false
c) iii & iv are true. i, ii & v are false
d) i, iii, iv & v are true, ii us false
e) i & iii are true, ii, iv & v are false
7 Non-functional system testing includes:
a) testing to see where the system does not function properly
b) testing quality attributes of the system including performance and usability
c) testing a system feature using only the software required for that action
d) testing a system feature using only the software required for that function
e) testing for functions that should not exist
8 Which of the following is NOT part of configuration management:
a) status accounting of configuration items
b) auditing conformance to ISO9001
c) identification of test versions
d) record of changes to documentation over time
e) controlled library access
9 Which of the following is the main purpose of the integration strategy for
integration testing in the small?
a) to ensure that all of the small modules are tested adequately
b) to ensure that the system interfaces to other systems and networks
c) to specify which modules to combine when and how many at once
d) to ensure that the integration testing can be performed by a small team
e) to specify how the software should be divided into modules
10 What is the purpose of test completion criteria in a test plan:
a) to know when a specific test has finished its execution
b) to ensure that the test case specification is complete
c) to set the criteria used in generating test inputs
d) to know when test planning is complete
e) to plan when to stop testing
11 Consider the following statements
i. an incident may be closed without being fixed
ii. incidents may not be raised against documentation
iii. the final stage of incident tracking is fixing
iv. the incident record does not include information on test environments
v. incidents should be raised when someone other than the author of the software
performs the test
a) ii and v are true, I, iii and iv are false
b) i and v are true, ii, iii and iv are false
c) i, iv and v are true, ii and iii are false
d) i and ii are true, iii, iv and v are false
e) i is true, ii, iii, iv and v are false
12 Given the following code, which is true about the minimum number of test
cases required for full statement and branch coverage:
Read P
Read Q
IF P+Q > 100 THEN
Print “Large”
ENDIF
If P > 50 THEN
Print “P Large”
ENDIF
a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
13 Given the following:
Switch PC on
Start “outlook”
IF outlook appears THEN
Send an email
Close outlook
a) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
14 Given the following code, which is true:
IF A > B THEN
C = A – B
ELSE
C = A + B
ENDIF
Read D
IF C = D Then
Print “Error”
ENDIF
a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 2 tests for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 3 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 3 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
15 Consider the following:
Pick up and read the newspaper
Look at what is on television
If there is a program that you are interested in watching then switch the the
television on and watch the program
Otherwise
Continue reading the newspaper
If there is a crossword in the newspaper then try and complete the crossword
a) SC = 1 and DC = 1
b) SC = 1 and DC = 2
c) SC = 1 and DC = 3
d) SC = 2 and DC = 2
e) SC = 2 and DC = 3
16 The place to start if you want a (new) test tool is:
a) Attend a tool exhibition
b) Invite a vendor to give a demo
c) Analyse your needs and requirements
d) Find out what your budget would be for the tool
e) Search the internet
17 When a new testing tool is purchased, it should be used first by:
a) A small team to establish the best way to use the tool
b) Everyone who may eventually have some use for the tool
c) The independent testing team
d) The managers to see what projects it should be used in
e) The vendor contractor to write the initial scripts
18 What can static analysis NOT find?
a) The use of a variable before it has been defined
b) Unreachable (“dead”) code
c) Whether the value stored in a variable is correct
d) The re-definition of a variable before it has been used
e) Array bound violations
19 Which of the following is NOT a black box technique:
a) Equivalence partitioning
b) State transition testing
c) LCSAJ
d) Syntax testing
e) Boundary value analysis
20 Beta testing is:
a) Performed by customers at their own site
b) Performed by customers at their software developer’s site
c) Performed by an independent test team
d) Useful to test bespoke software
e) Performed as early as possible in the lifecycle
21 Given the following types of tool, which tools would typically be used by
developers and which by an independent test team:
i. static analysis
ii. performance testing
iii. test management
iv. dynamic analysis
v. test running
vi. test data preparation
a) developers would typically use i, iv and vi; test team ii, iii and v
b) developers would typically use i and iv; test team ii, iii, v and vi
c) developers would typically use i, ii, iii and iv; test team v and vi
d) developers would typically use ii, iv and vi; test team I, ii and v
e) developers would typically use i, iii, iv and v; test team ii and vi
22 The main focus of acceptance testing is:
a) finding faults in the system
b) ensuring that the system is acceptable to all users
c) testing the system with other systems
d) testing for a business perspective
e) testing by an independent test team
23 Which of the following statements about the component testing standard is
false:
a) black box design techniques all have an associated measurement technique
b) white box design techniques all have an associated measurement technique
c) cyclomatic complexity is not a test measurement technique
d) black box measurement techniques all have an associated test design technique
e) white box measurement techniques all have an associated test design technique
24 Which of the following statements is NOT true:
a) inspection is the most formal review process
b) inspections should be led by a trained leader
c) managers can perform inspections on management documents
d) inspection is appropriate even when there are no written documents
e) inspection compares documents with predecessor (source) documents
25 A typical commercial test execution tool would be able to perform all of the
following EXCEPT:
a) generating expected outputs
b) replaying inputs according to a programmed script
c) comparison of expected outcomes with actual outcomes
d) recording test inputs
e) reading test values from a data file
26 The difference between re-testing and regression testing is
a) re-testing is running a test again; regression testing looks for unexpected side
effects
b) re-testing looks for unexpected side effects; regression testing is repeating
those tests
c) re-testing is done after faults are fixed; regression testing is done earlier
d) re-testing uses different environments, regression testing uses the same
environment
e) re-testing is done by developers, regression testing is done by independent
testers
27 Expected results are:
a) only important in system testing
b) only used in component testing
c) never specified in advance
d) most useful when specified in advance
e) derived from the code
28 Test managers should not:
a) report on deviations from the project plan
b) sign the system off for release
c) re-allocate resource to meet original plans
d) raise incidents on faults that they have found
e) provide information for risk analysis and quality improvement
29 Unreachable code would best be found using:
a) code reviews
b) code inspections
c) a coverage tool
d) a test management tool
e) a static analysis tool
30 A tool that supports traceability, recording of incidents or scheduling of tests is
called:
a) a dynamic analysis tool
b) a test execution tool
c) a debugging tool
d) a test management tool
e) a configuration management tool
31 What information need not be included in a test incident report:
a) how to fix the fault
b) how to reproduce the fault
c) test environment details
d) severity, priority
e) the actual and expected outcomes
32 Which expression best matches the following characteristics or review
processes:
1. led by author
2. undocumented
3. no management participation
4. led by a trained moderator or leader
5. uses entry exit criteria
s) inspection
t) peer review
u) informal review
v) walkthrough
a) s = 4, t = 3, u = 2 and 5, v = 1
b) s = 4 and 5, t = 3, u = 2, v = 1
c) s = 1 and 5, t = 3, u = 2, v = 4
d) s = 5, t = 4, u = 3, v = 1 and 2
e) s = 4 and 5, t = 1, u = 2, v = 3
33 Which of the following is NOT part of system testing:
a) business process-based testing
b) performance, load and stress testing
c) requirements-based testing
d) usability testing
e) top-down integration testing
34 What statement about expected outcomes is FALSE:
a) expected outcomes are defined by the software’s behaviour
b) expected outcomes are derived from a specification, not from the code
c) expected outcomes include outputs to a screen and changes to files and
databases
d) expected outcomes should be predicted before a test is run
e) expected outcomes may include timing constraints such as response times
35 The standard that gives definitions of testing terms is:
a) ISO/IEC 12207
b) BS7925-1
c) BS7925-2
d) ANSI/IEEE 829
e) ANSI/IEEE 729
36 The cost of fixing a fault:
a) Is not important
b) Increases as we move the product towards live use
c) Decreases as we move the product towards live use
d) Is more expensive if found in requirements than functional design
e) Can never be determined
37 Which of the following is NOT included in the Test Plan document of the Test
Documentation Standard:
a) Test items (i.e. software versions)
b) What is not to be tested
c) Test environments
d) Quality plans
e) Schedules and deadlines
38 Could reviews or inspections be considered part of testing:
a) No, because they apply to development documentation
b) No, because they are normally applied before testing
c) No, because they do not apply to the test documentation
d) Yes, because both help detect faults and improve quality
e) Yes, because testing includes all non-constructive activities
39 Which of the following is not part of performance testing:
a) Measuring response time
b) Measuring transaction rates
c) Recovery testing
d) Simulating many users
e) Generating many transactions
40 Error guessing is best used
a) As the first approach to deriving test cases
b) After more formal techniques have been applied
c) By inexperienced testers
d) After the system has gone live
e) Only by end users

ANSWERS
1 C 11B 21B 31A
2 C 12B 22D 32B
3 E 13B 23A 33E
4 E 14B 24D 34A
5 C 15E 25A 35B
6 A 16C 26A 36B
7 B 17B 27D 37D
8 B 18C 28C 38D
9 C 19C 29A 39C
10 E 20A 30E 40B

#68 shilpa on 08.26.09 at 10:49 am

Hi Sandhya, Very nice article. Really helpful..Could you please explain few questions on decision coverage ,branch coverage & Cyclomatic complexity

#69 veerendra on 08.26.09 at 11:18 am

Hello every1 iam a 2008 passed out with an year of exp in diff domain ( not testing ) iam getting trained on it.. presently out of job , would u please help me if ISTQB certification helps to get a job .. ( exp in embedded domain ) veerudsce@gmail.com

#70 veerendra on 08.26.09 at 11:33 am

would any1 plz give me ur valuable suggestion if getting that ISTQB foundation certification would help me get a job .. n as i said m getting trained in S/W testing ( manual & automation as well) if not wat is advice for me to approach to get a JOB

#71 Kssy on 08.31.09 at 12:25 pm

On question 7: There is no right answer. I think the question refers to Validation. If this is the case, the right answer is D. Verification rises the question: “Have we built the product RIGHT?” while VALIDATION is “Have we built the RIGHT product?”

#72 baadal on 09.26.09 at 10:44 am

I want to get the ISTQB Advance Functional Tester materials and tips, please let me know

#73 baadal on 09.26.09 at 10:46 am

I want to get the ISTQB Advance Functional Tester materials and tips, please let me know the materials and sample papers

#74 Bina on 09.29.09 at 1:29 am

Hi Sandhya
Really informative
Can I have some questions for ISTQB advanced level please. It would be great If you could post something on ISTQB advanced level preparation or point me to where I can find some information on this.

#75 Chaaya on 10.06.09 at 4:16 pm

Hi, Can you please send me some questions which are given in written exams for a QA testing job? They said written technical test. Thankyou

#76 varalakshmi on 10.15.09 at 8:40 am

Hi sandhya,
It would be great, if you can pls explain me how to solve this problem.

13. Given the Following program
if x = Z
THEN Statement 2;
END

McCabe’s Cyclomatic Complexity is :
a. 2 b.3 c.4 d.5

#77 Sandhya on 10.16.09 at 4:45 am

@ Varalakshmi

To solve the problem easily, draw a flow chart. Only one closed loop will be formed in the flow chart. McCabe’s Cyclomatic Complexity is “Closed loops +1″ = 2

Hope u got it.

#78 hema on 11.12.09 at 9:44 am

Hello,
Can any one tell whether there is any training centers available in Chennai for writing ISTQB eaxm.

Thanks in advance

#79 saurabh on 11.12.09 at 10:43 am

Hi All,
Is there any braindump kind of thing, reading which i can clear the ISTQB foundation level certainly(like microsoft certification braindumps)? If anyone have please send it to my id surfing_bgp@hotmail.com

Thnaks
Saurabh

#80 hussain on 11.12.09 at 11:43 am

too many wrong answers are given, and its causing confusion. question 6 and 7 cannot be correctly justified.

#81 Ansi on 11.16.09 at 7:03 am

Hi Sandhya,
I have recently given ISTQB FL and i think pattern and question types are quite changed then mentioned here…can u provide tips on such new questions…

#82 Ami on 11.18.09 at 10:56 am

Hi…
Plz..check the answer of 7th Question(Verification involves which of the following:-) ..I think its ‘D’..

#83 Swapna on 12.07.09 at 1:23 am

How to find number of test cases for branch and statement coverage. I am very confused about it, please some let me know asap. I am appearing for ISTQB EXAM to to be held on dec 17th.

#84 Ansi on 12.09.09 at 7:04 am

Hi Sandiya,
am failed in foundation level, please help me out, please tell me how to clear it…
these questions are definetly not helpful
or mail me on my email id
anshuldubey20.5@gmail.com

#85 nilesh on 12.13.09 at 2:51 am

hi ,sandya i read ur istqb question and answer i waan to give istqb exam so would u help me to give me link for the all question paper and answer

#86 bala on 12.28.09 at 1:02 pm

Hi sandya,

Please share the ISTQB Advance level questions & Answers.

#87 pradeep on 02.01.10 at 9:10 am

Good Article.Really helping for freshers

#88 Ashutosh Kulkarni on 02.10.10 at 10:42 am

Hello ,
I am appearing for ISTQB and i want the latest Questions and Answers ….
Will anybody help me….

#89 Ashutosh Kulkarni on 02.10.10 at 11:05 am

Who closes Defect Report?

#90 Neel on 03.05.10 at 12:59 pm

I am appearing for ISTQB FL Please send me the latest Questions and Answers ….
.
.
Will anybody help me….

#91 Ravi on 03.10.10 at 7:20 am

Sandhya& all,

I have 8+ years of experience on testing domain like (HW and SW ). I came to know ISTQB certification good…any one can suggest me is it worth to apply this certificate, why because i have 8+ years of experience..

May E-mail Id : ravi_gani2yahoo.co.in

Thanks
Ravi

#92 mamta s sonawane on 03.17.10 at 8:33 am

send ISTQB questions answers

#93 ashwini ahirrao on 03.17.10 at 8:35 am

ISTQB question paper & aswner

#94 Hasnain on 03.21.10 at 4:20 pm

Hello to all,
I am preparing for ISTQB need to your help for Question answers and some guidlines. If any one have dump papers rather than papers uploded on this website.

hasnain.niyazi50@gmail.com

Thanks in advance

#95 priya on 04.13.10 at 10:00 am

Can you please send me the istqb sample question papers and also guide me to clear the exam

#96 kishore on 04.13.10 at 10:50 am

Foundations of Software testing By Dorothy Graham
read this book to clear ISTQB foundation level. Its an excellent way of preparing for ISTQB exam.

#97 Sameer.... on 04.13.10 at 12:20 pm

Hi All,

I m preparing for ISTQB Foundation Level. My Exam is on 28th April.. Please suggest me hw to manage time. If possible also tell me hw to score more in less time. Regards, Sameer :) sameer.attar@capgemini.com

#98 myIstqbQueries on 04.27.10 at 5:16 am

Pl answer the following question and explain

Which of the following is not a characteristic for Testability?
a. Operability
b. Observability
c. Simplicity
d. Robustness

13. Given the Following program
IF X = Z
THEN Statement 2;
END
McCabe’s Cyclomatic Complexity is :
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

a candidate is given an exam of 40 questions, should get 25 marks
to pass (61%) and should get 80% for distinction,
what is equivalence class.
A. 23, 24, 25
B. 0, 12, 25
C. 30, 36, 39
D. 32,37,40

31. Which of the following statements is true of static analysis:
A. Compiling code is not a form of static analysis.
B. Static analysis need not be performed before imperative code is executed.
C. Static analysis can find faults that are hard to find with
dynamic testing.
D. Extensive statistic analysis will not be needed if white- Box testing is to be performed.

7) which of the following statements are true
a) faults in the program specification are most expensive to fix
b) faults in code are most expensive to fix
c) faults in requirement are most expensive to fix
d) faults in design are most expensive to fix

#99 kalyani on 04.30.10 at 5:29 am

hi sandhya and all

i want to give istqb exam so would u help me to give me link for the all question paper and answers

#100 kalyani on 04.30.10 at 5:30 am

this is my id kalyani.sesham@gmail.com

#101 kamatchi Sundaram on 04.30.10 at 6:28 am

Hi All,

Anybody Know, When is the ISTQB Foundation exam?

Whether it will conduct on once in every two months?

How to apply for the ISTQB Foundation exam?

Plz give some guideline for apply the exam.

Thanks in Advance,

Kamatchi Sundaram

#102 Sameer Attar on 05.19.10 at 9:32 am

Hi kamatchi Sundaram,

For Exam dates details go to the following link:
http://www.istqb.in/exam.php

Regards,
Sameer Attar

#103 sachin on 05.31.10 at 6:13 am

hello sandhya,

really very good work.
can i have ur mail id for the further reference.

#104 Sameer Attar on 05.31.10 at 6:37 am

Hi SANDHYA,
I have recently given ISTQB FL and i think pattern and question types are quite changed.
Can u provide tips on such new questions…
Thnxs in Advance..:)

#105 V.Ganesh Prabhu on 06.01.10 at 6:34 am

Hai sandhya i planned of doing ISTQB i want to know some information regarding ISTQB can u just forward me d sample question papers of ISTQB

#106 sri on 06.04.10 at 1:42 pm

GOod

#107 Preeti Sarawade on 06.11.10 at 12:26 pm

Hi, please help me solve the questions related to :

Given a code and identifying the Statement Coverage, Decision Coverage, Path Coverage etc.

Thanks!!

#108 ayyappang on 06.11.10 at 5:33 pm

please sent more ISTQB q&A MY EMAIL.MY MAIL IID:
gayyappan09@gmail.com
thanks….

#109 Gaurav Srivastava on 07.25.10 at 4:22 pm

Could you please explain the following questions on decision coverage and branch coverage

2 Given the following code, which is true about the minimum number of test
cases required for full statement and branch coverage:
Read P
Read Q
IF P+Q > 100 THEN
Print “Large”
ENDIF
If P > 50 THEN
Print “P Large”
ENDIF
a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage

3 Given the following:
Switch PC on
Start “outlook”
IF outlook appears THEN
Send an email
Close outlook
a) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage

#110 ANil on 07.29.10 at 4:59 pm

Hi Sandhya, good explanation above..I am planning to appear for ISTQB foundation , could you please provide me dumps to anil040481@gmail.com..and pls let me know that what is the probabilty of questions form dumps we get generaly from any site

#111 ANil on 07.29.10 at 5:02 pm

hi guys, could any body fwd me material and sample paper for ISTQB Foundation to anil040481@gmail.com…please…………

#112 hpotter on 07.30.10 at 2:03 pm

Hi Sandya,

I am planning to take up ISTQB -Advanced level exam.Can you please help me with the study material like if any online materials are available.Which books to refer and some sample papers.

Thanks a lot in advance

#113 merril on 08.05.10 at 9:12 pm

hi sandya
I am planning to take ISTQB.
your way of explaining the eqivalance partitioning and boundry value analysis is really great…
could I know how to calculate the cyclomatic complexity?

#114 sapana on 08.19.10 at 4:36 am

please sent more ISTQB q&A MY EMAIL.MY MAIL IID:
rawatsapana86@gmail.com
thanks
Sapana

#115 Dipak Bachhav on 08.26.10 at 7:05 am

Hi sandha,
Thanks 4 helping but i have 1 query

For question no 6 i think ans is ‘C’ not ‘A’,bcoz in static testing we check
1.system without execution and
2.verify s/w or application fulfill the SRS

#116 Dipak Bachhav on 08.26.10 at 7:08 am

Hi sandhya,
Thanks 4 helping but i have 1 query

For question no 6 i think ans is ‘C’ not ‘A’,bcoz in static testing we check
1.system without execution and
2.verify s/w or application fulfill the SRS

#117 Neelakandhan.U.S. on 08.27.10 at 6:56 am

Please send me the sample FL question answers. Iwant to appear for the same on sept. month

#118 Balaji on 08.27.10 at 1:00 pm

Thanks for the ISTQB Question and Answers it is really very useful

#119 kalpana on 08.30.10 at 10:30 am

Can any one of you send me the ISTQb Material.

#120 muzamil on 08.30.10 at 10:45 am

#119, Kalpana
Give your email id. will send you the materials.

#121 aalat on 08.30.10 at 3:04 pm

i would like to have some material as well for foundation level, please. aalat@freemail.hu

Thanks in advance

#122 jai on 09.27.10 at 2:06 pm

Hi sandhya ,

You have done good job.
please send me Q & A of FL of ISTQB

#123 Jaffar on 09.28.10 at 12:56 pm

Hi Ravi you have got 8 years experience in hw/sw , ISTQB is only for people who love to work in overseas .

#124 Jaffar on 09.29.10 at 1:13 pm

? Wherever you decide to sit the exam, always make sure you arrive with plenty of time to spare. The last thing you need is to be stressed before you take the exam. You can use any spare time on the day of your exam to read through your revision notes.

? The actual exam will be multiple-choice, so make sure you answer every question. If you really don’t know the answer, then take a guess. You can normally eliminate two of the incorrect answers by using common sense.

? Make sure you read through all of the answers, as sometimes you might immediately think the first answer is the correct one. When in fact all of the answers are correct, in which case there will be an answer of ‘All of the above’ present.

? The current required pass mark is 25 correct answers out of 40 within a time limit of one hour. This should be plenty of time to answer all of the questions, so don’t rush

#125 shivaji on 10.22.10 at 9:08 am

Hi
i am shivaji.
I am little bit confuse about the question 10.
I think answer is option C.

#126 SWATHI on 10.27.10 at 6:14 am

Hi Sandhya,

Very good explanation. Could you please suggest me the book i need to follow for clearing the ISTQB fundation level exam, online link for mock tests,material. ISTQB latest dumps.

Please mail to swathi.18886@gmail.com

Thanks in advance.

#127 Lipsa Panda on 10.28.10 at 5:26 am

Hi Sandhya,

Ur explanation is very much helpful. I am also planning to appear ISTQB exam.
Can you please suggest me the good book to follow for clearing the ISTQB fundation level exam, online link for mock tests,material & ISTQB latest dumps.
I have heard the test pattern is going to change from this November. Can u Plz updated the pattern also..

You can mail to lipsa.171@gmail.com.
Thanks in advance.

#128 Ranjitha on 10.28.10 at 12:20 pm

Could any body please help me with the study material for ISTQB fundation exam.

#129 Ranjitha on 10.28.10 at 12:21 pm

Could any body please help me with the study material for ISTQB fundation exam.
& here is my mail id- reachranjitha@gmail.com

#130 Yashaswini on 11.01.10 at 5:24 am

Hi, i am a fresher and have done testing course. i have planned to take up ISTQB exam but i am not getting any proper information about it. Please give me the details how to take up the exam where to get registered how to prepare and all. I heard without getting coaching in one of the institute one cannot clear the exam and freshers like me cannot clear this exam. I am very much interested to take up this exam but lack of information about it. so any one please please please help me. I bought a book which was said to be enough to prepare for exam but i found nothing in tat book. where can i get the proper study material to prepare and is it necessary to take coaching for this and as i am a fresher will it add value for my resume can i hope for a better job in the industry. kindly any one clear my doubts and please please help me in this. i want to know where i can get study material to take up this exam.

#131 Anil Kumar N on 11.06.10 at 5:19 am

Instead of appearing ISTQB foundation level exam, can we take up intermediate level exam directly…?

#132 Anil Kumar N on 11.06.10 at 5:26 am

Hi,
Currently am working as Manual test engineer.. Can you please tell me which Career is better in future- Manual Testing or Automation Testing…?
If we are switching to automation testing, is it worth appearing for ISTQB exam?

#133 sriram on 11.09.10 at 5:50 am

Hello, Can anyone inthis chain can send me the ISTQB material for preparing and taking up the test it would be great thanks..
email : tms.sriram@gmail.com

#134 sri on 11.09.10 at 11:58 am

good one sandhya,really useful.thx.Do u have latest sample papers?

#135 sam on 11.15.10 at 4:16 pm

44) What is the concept of introducing a small change to the program and having the effects of that change show up in some test?
a) Desk checking
b) Debugging a program
c) A mutation error(I haven’t come across this term : wild guess)
d) Introducing mutation

is the ans D???

#136 Pravek on 11.30.10 at 7:50 am

hi

#137 Pravek on 11.30.10 at 9:11 am

Hi Ritu/Gaurav : Regarding your questions on decision coverage and branch coverage:

1. To ensure the 100% Decision/Brach coverage you need to find minimum number of paths u need to traverse so that all the “Edges” (edge connects the two nodes) will be covered (Note all paths should introduce new edge)

2. To ensure the 100% Statement coverage you need to list out minimum number of paths u need to traverse so that all the “Nodes” will be covered.

#138 Madhu on 11.30.10 at 11:51 am

ISTQB Foundation level exam Sample paper – II
For more testing free downloads Visit

Q1 A deviation from the specified or expected behavior that is visible to endusers
is called:
a) an error
b) a fault
c) a failure
d) a defect

Q2 Regression testing should be performed:
v) every week
w) after the software has changed
x) as often as possible
y) when the environment has changed
z) when the project manager says
a) v & w are true, x, y & z are false
b) w, x & y are true, v & z are false
c) w & y are true, v, x & z are false
d) w is true, v, x, y & z are false
Q3 IEEE 829 test plan documentation standard contains all of the following
except
a) test items
b) test deliverables
c) test tasks
d) test specifications
Q4 When should testing be stopped?
a) when all the planned tests have been run
b) when time has run out
c) when all faults have been fixed correctly
d) it depends on the risks for the system being tested
Q5 Order numbers on a stock control system can range between 10000 and
99999 inclusive. Which of the following inputs might be a result of designing tests
for only valid equivalence classes and valid boundaries?
a) 1000, 50000, 99999
b) 9999, 50000, 100000
c) 10000, 50000, 99999
d) 10000, 99999, 100000
Q6 Consider the following statements about early test design:
i. early test design can prevent fault multiplication
ii. faults found during early test design are more expensive to fix
iii. early test design can find faults
iv. early test design can cause changes to the requirements
v. early test design normally takes more effort
a) i, iii & iv are true; ii & v are false
b) iii & iv are true; i, ii & v are false
c) i, iii, iv & v are true; ii is false
d) i & ii are true; iii, iv & v are false
Q7 Non-functional system testing includes:
a) testing to see where the system does not function correctly
b) testing quality attributes of the system including performance and usability
c) testing a system function using only the software required for that function
d) testing for functions that should not exist
Q8 Which of the following is NOT part of configuration management?
a) auditing conformance to ISO 9000
b) status accounting of configuration items
c) identification of test versions
d) controlled library access
Q9 Which of the following is the main purpose of the integration strategy for
integration testing in the small?
a) to ensure that all of the small modules are tested adequately
b) to ensure that the system interfaces to other systems and networks
c) to specify which modules to combine when, and how many at once
d) to specify how the software should be divided into modules
Q10 What is the purpose of a test completion criterion?
a) to know when a specific test has finished its execution
b) to ensure that the test case specification is complete
c) to set the criteria used in generating test inputs
d) to determine when to stop testing
Q11 Consider the following statements:
i. an incident may be closed without being fixed.
ii. incidents may not be raised against documentation.
iii. the final stage of incident tracking is fixing.
iv. the incident record does not include information on test environments.
a) ii is true, i, iii and iv are false
b) i is true, ii, iii and iv are false
c) i and iv are true, ii and iii are false
d) i and ii are true, iii and iv are false
Q12 Given the following code, which statement is true about the minimum
number of test cases required for full statement and branch coverage?
Read p
Read q
IF p+q > 100 THEN
Print “Large”
ENDIF
IF p > 50 THEN
Print “p Large”
ENDIF
a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
Q13 Consider the following statements:
i. 100% statement coverage guarantees 100% branch coverage.
ii. 100% branch coverage guarantees 100% statement coverage.
iii. 100% branch coverage guarantees 100% decision coverage.
iv. 100% decision coverage guarantees 100% branch coverage.
v. 100% statement coverage guarantees 100% decision coverage.
a) ii is True; i, iii, iv & v are False
b) i & v are True; ii, iii & iv are False
c) ii & iii are True; i, iv & v are False
d) ii, iii & iv are True; i & v are False
Q14 Functional system testing is:
a) testing that the system functions with other systems
b) testing that the components that comprise the system function together
c) testing the end to end functionality of the system as a whole
d) testing the system performs functions within specified response times
Q15 Incidents would not be raised against:
a) requirements
b) documentation
c) test cases
d) improvements suggested by users
Q16 Which of the following items would not come under Configuration
Management?
a) operating systems
b) test documentation
c) live data
d) user requirement documents
Q17 Maintenance testing is:
a) updating tests when the software has changed
b) testing a released system that has been changed
c) testing by users to ensure that the system meets a business need
d) testing to maintain business advantage
Q18 What can static analysis NOT find?
a) the use of a variable before it has been defined
b) unreachable (“dead”) code
c) memory leaks
d) array bound violations
Q19 Which of the following techniques is NOT a black box technique?
a) state transition testing
b) LCSAJ
c) syntax testing
d) boundary value analysis
Q20 Beta testing is:
a) performed by customers at their own site
b) performed by customers at the software developer’s site
c) performed by an Independent Test Team
d) performed as early as possible in the lifecycle
Q21 Given the following types of tool, which tools would typically be used by
developers, and which by an independent system test team?
i. static analysis
ii. performance testing
iii. test management
iv. dynamic analysis
a) developers would typically use i and iv; test team ii and iii
b) developers would typically use i and iii; test team ii and iv
c) developers would typically use ii and iv; test team i and iii
d) developers would typically use i, iii and iv; test team ii
Q22 The main focus of acceptance testing is:
a) finding faults in the system
b) ensuring that the system is acceptable to all users
c) testing the system with other systems
d) testing from a business perspective
Q23 Which of the following statements about component testing is FALSE?
a) black box test design techniques all have an associated test measurement
technique
b) white box test design techniques all have an associated test measurement
technique
c) cyclomatic complexity is not a test measurement technique
d) black box test measurement techniques all have an associated test design
technique
Q24 Which of the following statements is NOT true?
a) inspection is the most formal review process
b) inspections should be led by a trained leader
c) managers can perform inspections on management documents
d) inspection is appropriate even when there are no written documents
Q25 A typical commercial test execution tool would be able to perform all of the
following, EXCEPT:
a) calculating expected outputs
b) comparison of expected outcomes with actual outcomes
c) recording test inputs
d) reading test values from a data file
Q26 The difference between re-testing and regression testing is:
a) re-testing ensures the original fault has been removed; regression testing looks
for unexpected side-effects
b) re-testing looks for unexpected side-effects; regression testing ensures the
original fault has been removed
c) re-testing is done after faults are fixed; regression testing is done earlier
d) re-testing is done by developers; regression testing is done by independent testers
Q27 Expected results are:
a) only important in system testing
b) only used in component testing
c) most useful when specified in advance
d) derived from the code
Q28 What type of review requires formal entry and exit criteria, including
metrics:
a) walkthrough
b) inspection
c) management review
d) post project review
Q29 Which of the following uses Impact Analysis most?
a) component testing
b) non-functional system testing
c) user acceptance testing
d) maintenance testing
Q30 What is NOT included in typical costs for an inspection process?
a) setting up forms and databases
b) analyzing metrics and improving processes
c) writing the documents to be inspected
d) time spent on the document outside the meeting
Q31 Which of the following is NOT a reasonable test objective:
a) to find faults in the software
b) to prove that the software has no faults
c) to give confidence in the software
d) to find performance problems
Q32 Which expression best matches the following characteristics of the review
processes:
1. led by the author
2. undocumented
3. no management participation
4. led by a moderator or leader
5. uses entry and exit criteria
s) inspection
t) peer review
u) informal review
v) walkthrough
a) s = 4 and 5, t = 3, u = 2, v = 1
b) s = 4, t = 3, u = 2 and 5, v = 1
c) s = 1 and 5, t = 3, u = 2, v = 4
d) s = 4 and 5, t = 1, u= 2, v = 3
Q33 Which of the following is NOT part of system testing?
a) business process-based testing
b) performance, load and stress testing
c) usability testing
d) top-down integration testing
Q34 Which statement about expected outcomes is FALSE?
a) expected outcomes are defined by the software’s behavior
b) expected outcomes are derived from a specification, not from the code
c) expected outcomes should be predicted before a test is run
d) expected outcomes may include timing constraints such as response times
Q35 The standard that gives definitions of testing terms is:
a) ISO/IEC 12207
b) BS 7925-1
c) ANSI/IEEE 829
d) ANSI/IEEE 729
Q36 The cost of fixing a fault:
a) is not important
b) increases the later a fault is found
c) decreases the later a fault is found
d) can never be determined
Q37 Which of the following is NOT included in the Test Plan document of the
Test Documentation Standard?
a) what is not to be tested
b) test environment properties
c) quality plans
d) schedules and deadlines
Q38 Could reviews or inspections be considered part of testing?
a) no, because they apply to development documentation
b) no, because they are normally applied before testing
c) yes, because both help detect faults and improve quality
d) yes, because testing includes all non-constructive activities
Q39 Which of the following is not part of performance testing?
a) measuring response times
b) recovery testing
c) simulating many users
d) generating many transactions
Q40 Error guessing is best used:
a) after more formal techniques have been applied
b) as the first approach to deriving test cases
c) by inexperienced testers
d) after the system has gone live
For more testing free downloads Visit http://softwaretestinghelp.com
Question Answer
1 C
2 C
3 D
4 D
5 C
6 A
7 B
8 A
9 C
10 D
11 B
12 B
13 D
14 C
15 D
16 C
17 B
18 C
19 B
20 A
21 A
22 D
23 A
24 D
25 A
26 A
27 C
28 B
29 D
30 C
31 B
32 A
33 D
34 A
35 B
36 B
37 C
38 C
39 B
40 A

#139 Jai on 01.22.11 at 8:13 am

Good information sandhya, I just have a query,

Evaluation given for Question no:7 and its answers are contradictory, i guess ‘D’ is the right answer and not ‘B’. Please confirm.

It says, Verification is a cycle before completing the product. But selected the option ‘B’ as right one.

#140 Chandu on 01.24.11 at 6:57 am

Thanks Sandhya for the valuable information

#141 Ramprasd on 01.24.11 at 8:35 am

HI
Please Check Question No 7 . Verification is process oriented.

#142 Radha on 02.02.11 at 11:51 am

Hi all,

Can we get dumps for this exam??????if so whr do v get???If u knw pls let me knw thru mail….thnks

#143 Uma on 02.28.11 at 11:17 am

Hi,

Where can i take this exam up. Is thr any upgraded versions for this exam so that I will take up that exam.

#144 VenkateshR on 02.28.11 at 3:43 pm

I am appearing for ISTQB foundation level.Can I have exams dumps (which is similar to online exams)for better practice and result

#145 jayaraj on 03.02.11 at 3:09 pm

hey friends i am a fresher if you have any good notes on istqb please send it to my mail id jayarajlh@gmail.com . and if any of you are having reference means please send it to me also………..9538711432

#146 AMRUTA DIWANMAL on 03.03.11 at 2:48 pm

HI,
THANKS FOR THE GOOD QUESTIONSS.I M HAVING ONE QURY REGARDING QUESTION NO 10. I THINK THERE IS B & C BOTH ARE THE ANSWERS SHOUD BE CORRECT.?

#147 sonali on 03.16.11 at 6:04 am

its very much useful article…….can you post detail of link or any other source wher I can get the Foundation level syallbus

#148 Srinivas on 03.18.11 at 1:14 pm

Hi Sandhya,

Very nice article, it would be very helpful, if you could post this kind of questions for all topics for ISTQB foundation level.

#149 Prasad on 04.25.11 at 10:45 am

Hi Sandhya,

Nice one, helped a lot. Thanks

#150 sameer on 04.30.11 at 12:18 pm

according to given explanation, question no. 7 answer is wrong please correct it ASAP!

#151 deepa goel on 05.24.11 at 6:54 am

Hi Sandhya,
I have given ISTQB 14 May 2011 Exam.I have studied throughly the book Black Rex+all the dumps.But me not able to clear it.After attempting the Paper ,I felt Paper was bit tough not based on these dumps.
I guess some paper pattern has been changed.
Can you arrange Papers of 14th May 2011 exam.
Can you give me some latest sample paper that can help me in clearing ISTQB foundation level certification.
I think you are the right person who can help me and guide me
Thanks a ton for yr help.Hoping for your reply soon

#152 deepa goel on 05.24.11 at 6:56 am

Above issue\comment is posted by me.
Please reply soon
regard deepa goel
mail me at deepa.goel74@yahoo.com

#153 deepa goel on 05.24.11 at 7:00 am

Hi all,
I have given ISTQB 14 May 2011 Exam.I have studied throughly the book Black Rex+all the dumps.But me not able to clear it.After attempting the Paper ,I felt Paper was bit tough not based on these dumps.
I guess some paper pattern has been changed.
Can you arrange Papers of 14th May 2011 exam.
Can you give me some latest sample paper that can help me in clearing ISTQB foundation level certification.
I think you are the right person who can help me and guide me
Thanks a ton for yr help.Hoping for your reply soon
Anybody can help me then
Mail me at deepa.goel74@yahoo.com

#154 nirmal on 05.28.11 at 6:54 am

How to apply for ISTQB exam? and wat are the procedures to follow?

#155 Syed Hasan Abbas on 05.31.11 at 11:07 am

Can any one please mail me ISTQB Foundation Level Certification helping material at h.a.jafri@gmail.com? i have the exam next week, so urgently require sample / past papers with answers.

#156 Vipin Ganesh on 06.03.11 at 10:34 am

Hai Sandya……..

I need a Pave to my Carrier,Iam so confused about my Carrier

I’m a Diploma holder having 4 year Exp in software industry as a technical support , but i intersted to jump up my Carrier in software testing job , for that I had a software testing both Manual/Automation Course, I didnt get any interview call,
I think its better to take ISTQB/CASTE certification , for more opportunity,
I request you to Pls guide me for become a tester
pls give me ur valuable advice
My E-mail id vipin.ganesh@gmail.com
Hopefully for your guidance

#157 neha on 06.09.11 at 7:21 am

no guys answer for the 6th question is right.
ans should be A only. we have to find the false statement for static testing.

#158 ISTQB software testing certification sample question paper with answers « Stuck with IT on 06.16.11 at 5:45 am

[…] continuation with our Previous article on “ISTQB software testing certification sample papers and tips to solve the questions […]

#159 swetha on 07.27.11 at 2:42 pm

hai sandhya am swetha am preparing for istqb exam so how to prepare for the exam what is the trick to choose the correct ans pls tell me

#160 swetha on 07.27.11 at 2:45 pm

hello sandha dis is swetha am preparing for istqb exam so pls tell me the trick to solve the answers

#161 Meena.K on 08.05.11 at 10:15 am

Hi…

This is really useful article.

#162 Kirti on 08.08.11 at 11:49 am

Hi Sandya,

These questions with evaluation is very useful, i am using the same while doing exam but i have not cleared the exam yet?? i got 25/40 in my last attempt recently. can you help me to clear that exam as i am keenly interested to do this certification

#163 swathi on 08.22.11 at 4:13 am

hi sandhya,
i am preparing for foundation level which is on 25th of this month.while preparing few sample papers, i could find different answers for few questions. so, i am confused. i am not good in sloving branch coverage and statement coverage question.
here r few questions i am posting. can u give describtion how to slove the question.
Q12. Given the following code, which is true about the minimum number of test cases required for full statement and branch coverage:
Read P
Read Q
IF P+Q > 100
THENPrint “Large”
ENDIFIf P > 50
THENPrint “P Large”
ENDIF

a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage

Q13. Given the following:
Switch PC on
Start “outlook”
IF outlook appears
THEN
Send an email
Close outlook
a) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage

Q14. Given the following code, which is true:
IF A > B
THEN
C = A – B
ELSE
C = A + B
ENDIF
Read D
IF C = D
Then
Print “Error”
ENDIF
a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 2 tests for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 3 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 3 tests for statement coverage, 2 for branch coverage

Q15. Consider the following:
Pick up and read the newspaper
Look at what is on television
If there is a program that you are interested in watching
Then
switch the the television on and watch the program
Otherwise
Continue reading the newspaper
If there is a crossword in the newspaper
Then
try and complete the crossword
a) SC = 1 and DC = 1
b) SC = 1 and DC = 2
c) SC = 1 and DC = 3
d) SC = 2 and DC = 2
e) SC = 2 and DC = 3

21. ‘X’ has given a data on a person age, which should be between 1 to 99. Using BVA which is the appropriate one (3M)

A. 0,1,2,99 B. 1, 99, 100, 98 C. 0, 1, 99, 100 D. –1, 0, 1, 99
and the last q, i am confused which is answer. i think ‘a’ is correct. but in sample papers ‘e’ is given as correct.

can u plz help me out with these.
thanks
Q31. What information need not be included in a test incident report:
a) how to fix the fault
b) how to reproduce the fault
c) test environment details
d) severity, priority
e) the actual and expected outcomes

#164 Navatha on 08.22.11 at 9:43 am

Hi sandhya I am Navatha… I am planning to write foundation level ISTQB exam. So please advice me what is the exam pattern and every thing………..

#165 Navatha on 08.23.11 at 4:56 am

hai sandhya could u please guide me ……..

#166 Lily on 10.03.11 at 11:36 pm

Hi Sandhya,
I am confused about Question 7 where your evaluation does not match with the option. You said The quality of the product can be checked only after building it.
Verification is a cycle before completing the product.
Then why the answer is option B where it is written verification checks that we have built the right product.

#167 vasavi on 11.16.11 at 4:08 am

could some one explaint statement and decision coverage , pls do not define i need explanation…

#168 vasavi on 11.16.11 at 4:10 am

swathi here have posted a qn, wish some one could answer that…. :( with proper explaination

#169 Shobha kumari on 11.20.11 at 7:45 pm

Dear Sandhya,

The way you have provided above really helps to find the correct answer.Thanks for the logic.

I am planning to give ISTQB exam in one months time and not very sure what to study to clear certification with good marks.Could you please help on this?

Even I would like to know what should be the study material and what to study along with the current pattern and procedures.

Looking forward for your reply.

Thank you!!

Regards,
Shobha

#170 lavanya on 12.10.11 at 3:11 pm

sandhya its a very good explanation on evaluating the options. you have done a good job.
I am planning to write foundation level ISTQB exam. so, please advice me what is the exam pattern and how to prepare for exam.

#171 shaili on 01.04.12 at 5:11 am

Hi Sandhya,

Thanks for u in supporting the ISTQB. Really its a great job.Can u please update the recent papers of ISTQB its 2009 ,10 and 11 if possible.Once again thanks for the support.

Have a nice time

#172 Sanjeev on 02.01.12 at 1:38 pm

Hi sandhya
Your tips are very good…
but please provide me the link from where i can get more sample papers for ISTQB,kindly mail me on my email
skd_sanjeev@yahoo.com

Thanks & Regards
Sanjeev

#173 Pratik on 02.06.12 at 10:13 am

Can any one please mail me ISTQB Foundation Level Certification helping material at pratikpatel08@gmail.com ? Please send me sample / past papers with answers.

#174 gunasekhar on 02.07.12 at 1:35 pm

hai sandhya,
i practiced istqb dumbs.that is not helping to
sucess of istqb .any method is there for success of istqb.any new previous papers avialable .i have only one chance for write istqb exam .i didn’t get certified.my job was gone.please suggest how to sucess istqb.

#175 Vishakha on 02.13.12 at 5:49 pm

Hi Sandhya, I want to clear ISTQB advance level exam(Test Analyst). Can u plz. send me sample papers for this exam and also guide me how can I prepare for this exam.It would be really helpfull for me. Thanks.

#176 Linda on 02.25.12 at 3:35 pm

Can any one please mail me ISTQB Advanced Level Certification(Test Manager) helping material at archive1103@gmail.com? Please send me sample / past papers with answers.

#177 ade on 02.28.12 at 10:24 pm

Could anyone please send me the latest ISEM/ISTQB Foundation exam questions as i am desperate and about to take the exams. I don’t want to fail it this time, i have already failed it 1st time..
My email address is dickieponga@yahoo.co.uk
Please help.

#178 Asma on 03.07.12 at 7:35 am

Hi,
I am appearing for ISTQB certification on march 10th.cn u pls give an overview about how tricky / easy the questions would be .

Thank u in advance.

#179 Almass on 04.12.12 at 9:46 am

Hi sandhya ,
I am almass am preparing for istqb exam so how to prepare for the exam what is the trick to choose the correct ans pls tell me

#180 Supriya on 04.19.12 at 10:45 am

Thanks Sadhya,
This is very helpful article for ISTQB preparation ,Keep posting such a good article.

#181 anand on 04.19.12 at 1:23 pm

Can any one please mail me ISTQB Certification helping material at anandkiran007@gmail.com? Please send me sample / past papers with answers.

#182 dan on 04.26.12 at 9:28 am

hy,
pls help
for Q7 I think the correct answer is not “D” because verification is related to specification and validation is the one related with requirements. So validation show us if “the right thing is done” and verification if the “the thing is done right”.
validation helps us to check that we have built the right product not verification.
Am I wrong?

#183 Amit Mishra on 05.21.12 at 8:52 am

Beneficial article :-)

Can u plz send me the major topics which i must cover before ISTQB(Foundation lavel) exam.

Many Thanks,

#184 Sasmita on 07.02.12 at 9:40 am

Thanks for giving the valuable tips to solve the ISTQB questions.

#185 priyanka amrute on 07.21.12 at 6:09 am

thanks it is very useful for me

#186 parveenmg on 08.02.12 at 12:38 pm

Sandya , Plz send me the material and 2012 dumps for ISTQB Foundation Level exam. Iam appearing on 22nd Sept-2012

#187 Sunil on 08.11.12 at 1:29 am

I have cleared my “International Standard Testing Qualification Board (ISTQB) Certified Foundation Level Exam Cleared :-)

New Victory …………. :-)

Heartly Thanks Sandhya and All gr8 ppl who shared their knowledge…….

#188 Chintan on 08.20.12 at 8:00 am

Hi Sandhya,

I’m planning to go for ISTQB foundation level.Can you please send out material and 2012 dumps for ISTQB Foundation Level exam.

Thanks in advance.

#189 mohan on 08.31.12 at 2:48 am

can any one answer this question with explanation (by referring V Model)

Match every stage of the software Development Life cycle with the Testing Life cycle:
i. Hi-level design a Unit tests
ii. Code b Acceptance tests
iii. Low-level design c System tests
iv. Business requirements d Integration tests
A. i-d , ii-a , iii-c , iv-b
B. i-c , ii-d , iii-a , iv-b
C. i-b , ii-a , iii-d , iv-c
D. i-c , ii-a , iii-d , iv-b

#190 mohan on 08.31.12 at 2:52 am

Hi Sandhya,

Can you answer this question and my mailid mohanvbs@gmail.com

Match every stage of the software Development Life cycle with the Testing Life cycle:
i. Hi-level design a Unit tests
ii. Code b Acceptance tests
iii. Low-level design c System tests
iv. Business requirements d Integration tests
A. i-d , ii-a , iii-c , iv-b
B. i-c , ii-d , iii-a , iv-b
C. i-b , ii-a , iii-d , iv-c
D. i-c , ii-a , iii-d , iv-b

#191 ankit on 09.02.12 at 11:09 pm

Answer to Qu. No. 7 should be ‘D’ & not ‘B’. Thanks for d tips. it will help in my preprations for the certification test:-)

#192 raghu on 09.05.12 at 8:15 am

Hi,

Can anybody answer the below questions?

1. If an organization has CMM level5, can we say it as TMM Level5?

2. Does TMM mandate an established procedure for selection and evaluation of testing tools?

3. Which of the following is not a critical group to testing efforts?
Managers,
Business analysts
Users/clients
Developers,Testers

4. What is the relationshipe between TMM and CMM?

#193 saroja on 09.05.12 at 2:41 pm

Hi, Sandya,
Could you please help me ? I need to know how to calculate statement coverage and branch coverage as it is very confusing.
Tks.

#194 Ramya on 10.09.12 at 3:32 pm

good one. Good some idea to prepare.. thank you..

#195 Prasad on 10.11.12 at 8:22 am

Beneficial article

Can u plz send me the major topics which i must cover before ISTQB(Foundation lavel) exam.

Many Thanks,

#196 Prasad on 10.11.12 at 8:23 am

Can u plz send me 4th,5th and 6th chapters..

#197 geetha on 10.28.12 at 7:46 am

none of the questions appeared from ISTQB dump in foundation level exam….many did not clear….pls share new ISTQB dumps if anybody has to Geetha56@gmail.com…I got 55%,very sad i did not clear…
I think pattern is changed for ISTQB foundation..pls share new questions if anybody has cleared exam in october 2012.

#198 Goutham on 12.04.12 at 9:52 am

Hi Sandhya,

I’m planning to take the ISTQB Foundation Level Exam in the month of January. Could you please help me in providing the new dumps that are available with you.
mail id: gmrgoutham@gmail.com

Thanks in advance… :)

#199 Ankita porwar on 12.13.12 at 11:31 am

Hi Sandhya,

I’m giving ISTQB Foundation Level Exam in January 2013. Could you please help me in providing the new dumps that are available with you.
email id: jain19ankita@gmail.com

Thanks in advance…

#200 chiranjeevi on 12.20.12 at 4:25 am

yhanks alot

#201 chiranjeevi on 12.20.12 at 4:30 am

where do i find the material pls fwd the link to my mail…..
mareddyc@gmail.com

#202 Monali on 01.08.13 at 7:22 pm

I m also giving ISTQB foundation level exam on 14th feb ..if u have any material n new qns papers please send me on monaligavali@gmail.com…..

#203 Snehal Mogal on 01.16.13 at 1:08 pm

Hi….
Thank you so much for the tip. I’l surely apply it.
I am giving ISTQB -foundation exam on 27th Jan’ 13, so if you have latest Q. set, will you please send me on snehalmogal623@gmail.com
Thank you.

#204 Priyanka on 01.16.13 at 6:33 pm

Hi Sandhya,

Am going to give ISTQB exam this saturday..I have gon ethrought the book and the materials and few mock papers.

Can anyone please provide me the latest papers of ISTQB Foundation level????

Please help me out to clear the exam.
Mail me at priyankakhandelwal96@gmail.com

#205 Basheera on 01.18.13 at 8:09 am

Hi Sandhya,

I’m giving ISTQB Foundation Level Exam this year in 2013. Could you please help me in providing the new format questions with answers (and suggestions if any) from your side.

#206 Santosh Shetty on 01.31.13 at 10:10 am

For ISTQB Training and certification call:-09620639473

#207 Sudershan on 02.01.13 at 11:43 am

Please give me the solution for below Questions ASAP. It is urgent.

1) write a program which should accept and integer and print output as below

eg. 1 *

2 *
***
*

3 *
***
*****
***
*

2) for the code below,analyse and list all possible test cases

read p
read q
if p+q>100
print “large”
endif
if p>50
print “p large”
endif

#208 Lucifer on 02.05.13 at 7:50 am

Hi There,

I need you help to get answer and solution to this kind of questions. Please explain answer and solution , please do give correct option only. You can mail me answer at given email address

Q12. Given the following code, which is true about the minimum number of test cases required for full statement and branch coverage:
Read P
Read Q
IF P+Q > 100
THENPrint “Large”
ENDIFIf P > 50
THENPrint “P Large”
ENDIF

a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage

Q13. Given the following:
Switch PC on
Start “outlook”
IF outlook appears
THEN
Send an email
Close outlook
a) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage

Q14. Given the following code, which is true:
IF A > B
THEN
C = A – B
ELSE
C = A + B
ENDIF
Read D
IF C = D
Then
Print “Error”
ENDIF
a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 2 tests for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 3 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 3 tests for statement coverage, 2 for branch coverage

Q15. Consider the following:
Pick up and read the newspaper
Look at what is on television
If there is a program that you are interested in watching
Then
switch the the television on and watch the program
Otherwise
Continue reading the newspaper
If there is a crossword in the newspaper
Then
try and complete the crossword
a) SC = 1 and DC = 1
b) SC = 1 and DC = 2
c) SC = 1 and DC = 3
d) SC = 2 and DC = 2
e) SC = 2 and DC = 3

#209 satish on 02.13.13 at 9:09 am

According to the ISTQB Glossary a risk relates to which of the following?
a) Negative feedback to the tester.
b) Negative consequences that will occur.
c) Negative consequences that could occur.
d) Negative consequences for the test object.

Ensuring that a test design start during the requirements definition phase isimportant to enable which of the following test objectives?
a) Preventing defects in the system.
b) Finding defects through dynamic testing.
c) Gaining confidence in the system.
d) Finishing the project on time.
COTS is known as:
a. Commercial off the shelf software
b. Compliance of the software
c. Change control of the software
d. Capable off the shelf software

Which is not the testing objective?
a. Finding defects
b. Gaining confidence about the level of quality and providing information
c. Preventing defects.
d. Debugging defects
Which of the following is most important to promote and maintain good
relationships between developers and testers?
a) Understanding what Managers value about testing.
b) Explaining test results in a neutral fashion.
c) Identifying potential customer work-around for bugs.
d) Promoting better quality software whenever possible.
According to ISTQB Glossary, the word ‘Error’ is synonymous with which of
the following?
a) Failure
b) Defect
c) Mistake
d) Bug
Which of the following encourages objective testing?
a) Unit Testing.
b) System Testing.
c) Independent Testing.
d) Destructive Testing.
Which of the following could be a root cause of a defect in financial software
in which an incorrect interest rate is calculated?
a) Insufficient funds were available to pay the interest rate calculated.
b) Insufficient calculations of compound interest were included.
c) Insufficient training was given to the developers concerning compound interest
calculation rules.
d) Incorrect calculators were used to calculate the expected results.

Consider the following statements:
1i. an incident may be closed without being fixed.
2ii. Incidents may not be raised against documentation.
3iii. The final stage of incident tracking is fixing.
4iv. The incident record does not include information on test environments.
a) ii is true, i, iii and iv are false
b) i is true, ii, iii and iv are false
c) i and iv are true, ii and iii are false
d) i and ii are true, iii and iv are false
Which of the following is not a characteristic of software?
a) Software is developed or engineered; it is not manufactured in the classic sense
b) Software doesn’t “wear out” with the time
9
c) The traditional industry is moving toward component based assembly, whereas most
software continues to be custom built and the concept of component based assembly is
still taking shape
d) Software does not require maintenance
A reliable system will be one that:
a) is unlikely to be completed on schedule
b) is unlikely to cause a failure
c) is likely to be fault free
d) is likely to be liked by the users
A manifestation of an ‘error’ in software is
a) An Error
b) A Fault
c) A Failure
d) An Action
Select a reason that does not agree with the fact that complete testing is
impossible:
a) The domain of possible inputs is too large to test.
b) Limited financial resources.
c) There are too many possible paths through the program to test.
d) The user interface issues (and thus the design issues) are too complex to completely
test.
“Which life cycle model is basically driven by schedule and budget risks” This
statement is best suited for
a) Water fall model
b) Spiral model
c) Incremental model
d) V-Model
Which of the following uses Impact Analysis most?
a)component testing
b)non-functional system testing
c)user acceptance testing
d)maintenance testing

Match every stage of the software Development Life cycle with the Testing
Life cycle:
i. Global design
ii. System Requirements
iii. Detailed design
iv. User Requirements
a) Unit tests
b) Acceptance tests
c) System tests
d) Integration tests
a) i -d , ii-a , iii-b , iv-c
b) i -c , ii-d , iii-a , iv-b
c) i -d , ii-c , iii-a , iv-b
d) i -c , ii-d , iii-b , iv-a
Which of the following statements is NOT true?
a) inspection is the most formal review process
b) inspections should be led by a trained leader
c) managers can perform inspections on management documents
d) inspection is appropriate even when there are no written documents
Which of the following is a static test?
a. code inspection
b. coverage analysis
c. usability assessment
d. installation test

Which of the following is not a static testing technique?
a. Error guessing
b. Walkthrough
c. Data flow analysis
d. Inspections
Inspections can find all the following except
a. Variables not defined in the code
b. Spelling and grammar faults in the documents
c. Requirements that have been omitted from the design documents
d. How much of the code has been covered
Which of the following statements about early test design are true and which
are false?
1. Defects found during early test design are more expensive to fix
2. Early test design can find defects
3. Early test design can cause to the changes to the requirements
4. Early test design can takes more effort
a) 1 and 3 are true. 2 and 4 are false.
b) 2 is true. 1, 3 and 4 are false.
c) 2 and 3 are true. 1 and 4 are false.
d) 2, 3, and 4 are true. 1 is false
Static code analysis typically identifies all but one of the following problems.
Which is it?
a) Unreachable code
b) Faults in requirements
c) Undeclared variables
d) Too few comments
What is the more important factor for successful performance of review?
a) A separate scribe during the logging meeting
b) Trained participants and review leaders
c) The availability of tools to support the review process
d) A reviewed test plan
Code Walkthrough is
a. type of dynamic testing
b. type of static testing
c. neither dynamic nor static
d. performed by the testing team
Why static testing described as complementary for dynamic testing?
a) Because they share the aim of identifying defects and finds the same types of defect.
b) Because they have different aims and differ in the types of defect they find.
c) Because they have different aims but find the same types of defect.
d) Because they share the aim of identifying defects but differ in the types of defect they
find.
Which of the following statements regarding static testing is false?
a) Static testing requires the running of tests through the code
b) Static testing includes desk checking
c) Static testing includes techniques such as reviews and inspections
d) Static testing can give measurements such as cyclomatic complexity
A test design technique is
a. a process for selecting test cases
b. a process for determining expected outputs
c. a way to measure the quality of software
d. a way to measure in a test plan what has to be done
When testing a grade calculation system, a tester determines that all scores
from 90 to 100 will yield a grade of A, but scores below 90 will not. This analysis
is known as:
a) Equivalence partitioning
b) Boundary value analysis
c) Decision table
d) Hybrid analysis

Which technique can be used to achieve input and output coverage? It can
be applied to human input, input via interfaces to a system, or interface
parameters in integration testing.
a) Error Guessing
b) Boundary Value Analysis
c) Decision Table testing
d) Equivalence partitioning
Assume postal rates for ‘light letters’ are:
$0.25 up to 10 grams
$0.35 up to 50 grams
$0.45 up to 75 grams
$0.55 up to 100 grams
Which test inputs (in grams) would be selected using boundary value analysis?
a) 0, 9, 19, 49, 50, 74, 75, 99, 100
b) 10, 50, 75, 100, 250, 1000
c) 0, 1, 10, 11, 50, 51, 75, 76, 100, 101
d) 25, 26, 35, 36, 45, 46, 55, 56

What is a key characteristic of specification-based testing techniques?
a) Tests are derived from information about how the software is constructed
b) Tests are derived from models (formal or informal) that specify the problem to be
solved by the software or its components
c) Tests are derived based on the skills and experience of the tester
d) Tests are derived from the extent of the coverage of structural elements of the system
or components

What is the relationship between equivalence partitioning and boundary
value analysis techniques?
a) Structural testing
b) Opaque testing
c) Compatibility testing
d) All of the above
Suggest an alternative for requirement traceability matrix
a) Test Coverage matrix
b) Average defect aging
c) Test Effectiveness
d) Error discovery rate

Branch Coverage
a) another name for decision coverage
b) another name for all-edges coverage
c) another name for basic path coverage
d) all the above

Path coverage includes
a) statement coverage
b) condition coverage
c) decision coverage
d) none of these
Error seeding
a) Evaluates the thoroughness with which a computer program is tested by purposely
inserting errors into a supposedly correct program.
b) Errors inserted by the developers intentionally to make the system
malfunctioning.
c) for identifying existing errors
d) Both a and b
Which of the following best describes the difference between clear
box and opaque box?
1. Clear box is structural testing, opaque box is Ad-hoc testing
2. Clear box is done by tester, and opaque box is done by developer
3. Opaque box is functional testing, clear box is exploratory testing
a) 1
b) 1 and 3
c) 2
d) 3
What is the concept of introducing a small change to the program and having
the effects of that change show up in some test?
a) Desk checking
b) Debugging a program
c) A mutation error
d) Introducing mutation
How many test cases are necessary to cover all the possible sequences of
statements (paths) for the following program fragment? Assume that the two
conditions are independent of each other : – …………
if (Condition 1)
then statement 1
else statement 2
fi
if (Condition 2)
then statement 3
fi
…………
a. 1 test case
b. 3 Test Cases
c. 4 Test Cases
d. Not achievable

If a candidate is given an exam of 40 questions, should get 25 marks to pass
(61%) and should get 80% for distinction, what is equivalence class?
A. 23, 24, 25
B. 0, 12, 25
C. 30, 36, 39
D. 32, 37, 40
Consider the following statements:
i. 100% statement coverage guarantees 100% branch coverage.
ii. 100% branch coverage guarantees 100% statement coverage.
iii. 100% branch coverage guarantees 100% decision coverage.
iv. 100% decision coverage guarantees 100% branch coverage.
v. 100% statement coverage guarantees 100% decision coverage.
a) ii is True; i, iii, iv & v are False
b) i & v are True; ii, iii & iv are False
c) ii & iii are True; i, iv & v are False
d) ii, iii & iv are True; i & v are False
Which statement about expected outcomes is FALSE?
a) Expected outcomes are defined by the software’s behavior
b) Expected outcomes are derived from a specification, not from the code
c) Expected outcomes should be predicted before a test is run
d) Expected outcomes may include timing constraints such as response times
The following list contains risks that have been identified for a software
product to be developed. Which of these risks is an example of a product risk?
a) Not enough qualified testers to complete the planned tests
b) Software delivery is behind schedule
c) Threat to a patient’s life
d) 3rd party supplier does not supply as stipulated
A defect management system shall keep track of the status of every defect
registered and enforce the rules about changing these states. If your task is to
test the status tracking, which method would be best?
a) Logic-based testing
b) Use-case-based testing
c) State transition testing
d) Systematic testing according to the V-model
Why can be tester dependent on configuration management?
a) Because configuration management assures that we know the exact version of the
testware and the test object
b) Because test execution is not allowed to proceed without the consent of the change
control board
c) Because changes in the test object are always subject to configuration management
d) Because configuration management assures the right configuration of the test tools

What test items should be put under configuration management?
a) The test object, the test material and the test environment
b) The problem reports and the test material
c) Only the test objects. The test cases need to be adapted during agile testing
d) The test object and the test material

Which of the following can be root cause of a bug in a software product?
(I) The project had incomplete procedures for configuration management.
(II) The time schedule to develop a certain component was cut.
(III) The specification was unclear
(IV) Use of the code standard was not followed up
(V) The testers were not certified
a) (I) and (II) are correct
b) (I) through (IV) are correct
c) (III) through (V) are correct
d) (I), (II) and (IV) are correct

Which of the following is most often considered as components interface bug?
a) For two components exchanging data, one component used metric units, the other one
used British units
b) The system is difficult to use due to a too complicated terminal input structure
c) The messages for user input errors are misleading and not helpful for understanding
the input error cause
d) Under high load, the system does not provide enough open ports to connect to

Which of the following project inputs influence testing?
(I) contractual requirements
(II) Legal requirements
(III) Industry standards
(IV) Application risk
(V) Project size
a) (I) through (III) are correct
b) All alternatives are correct
c) (II) and (V) are correct
d) (I), (III) and (V) are correct
Which of the following items need not to be given in an incident report?
a) The version number of the test object
b) Test data and used environment
c) Identification of the test case that failed
d) The location and instructions on how to correct the fault
Why is it necessary to define a Test Strategy?
a) As there are many different ways to test software, thought must be given to decide
what will be the most effective way to test the project on hand.
b) Starting testing without prior planning leads to chaotic and inefficient test project
c) A strategy is needed to inform the project management how the test team will schedule
the test-cycles
d) Software failure may cause loss of money, time, business reputation, and in extreme
cases injury and death. It is therefore critical to have a proper test strategy in place
In a risk-based approach the risks identified may be used to :
i. Determine the test technique to be employed
ii. Determine the extent of testing to be carried out
iii. Prioritize testing in an attempt to find critical defects as early as possible.
iv. Determine the cost of the project
a) ii is True; i, iii, iv & v are False
b) i,ii,iii are true and iv is false
c) ii & iii are True; i, iv are False
d) ii, iii & iv are True; i is false
Which of the following is the task of a Tester?
i. Interaction with the Test Tool Vendor to identify best ways to leverage test tool
on the project.
ii. Prepare and acquire Test Data
iii. Implement Tests on all test levels, execute and log the tests.
iv. Create the Test Specifications
a) i, ii, iii is true and iv is false
b) ii,iii,iv is true and i is false
c) i is true and ii,iii,iv are false
d) iii and iv is correct and i and ii are incorrect

Which of the following is not a major task of Exit criteria?
a) Checking test logs against the exit criteria specified in test planning.
b) Logging the outcome of test execution.
c) Assessing if more tests are needed.
d) Writing a test summary report for stakeholders.
Which of the following is a major task of test planning?
a) Determining the test approach.
b) Preparing test specifications.
c) Evaluating exit criteria and reporting.
d) Measuring and analyzing results.

What is the MAIN purpose of a Master Test Plan?
a) To communicate how incidents will be managed.
b) To communicate how testing will be performed.
c) To produce a test schedule.
d) To produce a work breakdown structure.
In a REACTIVE approach to testing when would you expect the bulk of the
test design work to be begun?
a) After the software or system has been produced.
b) During development.
c) As early as possible.
d) During requirements analysis.

What is the main purpose of impact analysis for testers?
a) To determine the programming effort needed to make the changes.
b) To determine what proportion of the changes need to be tested.
c) To determine how much the planned changes will affect users.
d) To determine how the existing system may be affected by changes.

Which is the MOST important advantage of independence in testing?
a) An independent tester may find defects more quickly than the person who wrote
the software.
b) An independent tester may be more focused on showing how the software works
than the person who wrote the software.
c) An independent tester may be more effective and efficient because they are less
familiar with the software than the person who wrote it.
d) An independent tester may be more effective at finding defects missed by the
person who wrote the software.

For testing, which of the options below best represents the main concerns
of Configuration Management?
i. All items of testware are identified and version controlled;
ii. All items of testware are used in the final acceptance test;
iii. All items of testware are stored in a common repository;
iv. All items of testware are tracked for change;
v. All items of testware are assigned to a responsible owner;
vi. All items of testware are related to each other and to development items.
a) i, iv, vi.
b) ii, iii, v.
c) i, iii, iv.
d) iv, v, vi.

Which is the MOST important advantage of independence in testing?
a) An independent tester may find defects more quickly than the person who wrote
the software.
b) An independent tester may be more focused on showing how the software works
than the person who wrote the software.
c) An independent tester may be more effective and efficient because they are less
familiar with the software than the person who wrote it.
d) An independent tester may be more effective at finding defects missed by the
person who wrote the software.

For testing, which of the options below best represents the main concerns
of Configuration Management?
i. All items of testware are identified and version controlled;
ii. All items of testware are used in the final acceptance test;
iii. All items of testware are stored in a common repository;
iv. All items of testware are tracked for change;
v. All items of testware are assigned to a responsible owner;
vi. All items of testware are related to each other and to development items.
a) i, iv, vi.
b) ii, iii, v.
c) i, iii, iv.
d) iv, v, vi.

A typical commercial test execution tool would be able to perform all of the
following EXCEPT:
a) generating expected outputs
b) replaying inputs according to a programmed script
c) comparison of expected outcomes with actual outcomes
d) recording test inputs
e) reading test values from a data file

The software engineer’s role in tool selection is
a) To identify, evaluate, and rank tools, and recommend tools to management
b) To determine what kind of tool is needed, then find it and buy it
c) To initiate the tool search and present a case to management
d) To identify, evaluate and select the tools

Which tool store information about versions and builds of software and
testware?
a. Test Management tool
b. Requirements management tool
c. Configuration management tool
d. Static analysis tool
Static analysis tools are typically used by
a. Testers
b. Developers
c. Business analysts
d. Customers
Which of the following is an objective of a pilot project for the introduction of
a testing tool?
a) Evaluate testers’ competence to use the tool.
b) Complete the testing of a key project.
c) Assess whether the benefits will be achieved at reasonable cost.
d) Discover what the requirements for the tool are.
10) Which of the following tools is most likely to contain a comparator?
a) Dynamic Analysis tool.
b) Test Execution tool.
c) Static Analysis tool.
d) Security tool.

Which tools help to support static testing?
a) Static analysis tools and test execution tools
b) Review process support tools, static analysis tools and coverage measurement tools
c) Dynamic analysis tools and modeling tools
d) Review process support tools, static analysis tools and modeling tools
14) Which test activities are supported by test harness or unit test framework
tools?
a) Test management and control
b) Test specification and design
c) Test execution and logging
d) Performance and monitoring
15) Which of the following are advanced scripting techniques for test execution
tools?
a) Data-driven and keyword-driven
b) Data-driven and capture-driven
c) Capture driven and keyhole-driven
d) playback-driven and keyword-driven
16) What is a potential risk in using tools to support testing?
a) Unrealistic expectations, expecting the tool to do too much
b) Insufficient reliance on the tool, i.e. still doing manual testing when a test execution
tool has been purchased
c) The tool may find defects that aren’t there.
d) The till will repeat exactly the same thing it did the previous thing
17) Which test activities are supported by test data preparation tools?
a) Test management and control
b) Test specification and design
c) Test execution and logging
d) Performance and monitoring
18) Which of the following are benefits and which are risks of using tools to
support testing?
1 over reliance on the tools
2 greater consistency and repeatability
3 objective assessment
4 unrealistic expectations
5 underestimating the effort require maintaining the test assets generated by the tool
6 ease of access to information about tests or testing
7 repetitive work is reduced
a) Benefits: 3, 4, 6 and 7. Risks: 1, 2 and 5
58
b) Benefits: 1, 2, 3 and 7. Risks: 4, 5 and 6
c) Benefits: 2, 3, 6 and 7. Risks: 1, 4 and 5
d) Benefits: 2, 3, 5 and 6. Risks: 1, 4 and 7
19) Which of the following is a goal for a proof-of-concept or pilot phase for tool
evaluation?
a) Decide tool to acquire
b) Decide on the main objectives and requirements for this type of tool
c) Evaluate the tool vendor including training, support and commercial aspects
d) Decide on standard ways of using, managing, storing and maintaining the tool and the
test assets
20) Which success factors are required for good tool support within an
organization?
a) Acquiring the best tool and ensuring that all testers use it
b) Adopting process to fit with the use of the tool and monitoring tool use and benefits
c) Setting ambitious objectives for tool benefits and aggressive deadlines for achieving
them.
d) Adopting practices from other successful organizations and ensuring that initial ways of
using the tool are maintained.
21) Which of the following factor is Not important in selecting a tool?
a) Cost of the tool
b) evaluation of tools against clear requirements and objective criteria
c) Assessment of the organization’s maturity
d) Identifying and planning internal implementation
22) Which of the following are not strictly testing tools?
a) Test execution tools
b) Configuration management tools
c) Unit test framework tools
d) Incident management tools
23) Coverage measurement tools are useful to
a) Record tests and Automated test execution
b) Test components or part of a system by simulating the environment
c) Measure the percentage of specific types of code structure
d) Check for computer viruses and denial of service attacks
24) Determining differences between files, databases or test results are
objectives of
a) Security tools
b) Test data preparation tools
c) Test comparators
d) Monitoring tools
25) Which of the following types of tools haven’t special considerations?
a) Static analysis tools
b) Performance testing tools
c) Test management tools
d) Test design tools

#210 Touseef on 02.26.13 at 1:35 pm

For Q 7 answer should be ‘D’.

#211 Kingsly Bose on 03.02.13 at 5:10 am

Thanks a lot! Good way of explanation!
Keep Updating!!

#212 Uday on 03.07.13 at 4:47 pm

Question 7. Verification involves which of the following:-

Explanation and the answer selected seems to be contradicting…

Explanation:
b) Option b: Verification checks that we have built the right product.

Which explains as the statement was correct but the answer was chosen which marks it wrong.

Answer selected: ‘B’

#213 vrishali on 04.26.13 at 3:49 pm

Hello sandhya,
I am preparing for ISTQB need to your help. please send me the istqb sample question papers and also guide me to clear the exam

#214 lakshminarayana.ch on 04.29.13 at 6:55 am

Hello sandhya
this is use full to every one,if you have any material send me my mail, my mail id is lakshminarayana28390@gmail.com

#215 venkat on 04.30.13 at 4:12 pm

Q. Given the Following program
IF X = Z
THEN Statement 2;
END
McCabe’s Cyclomatic Complexity is :

#216 venkat on 04.30.13 at 4:15 pm

IF X = Z
THEN Statement 2;
END
McCabe’s Cyclomatic Complexity is :

#217 Richa on 05.02.13 at 4:28 pm

Hello sandhya
this is use full to every one,if you have any material send me my mail, my mail id is richagiri0@gmail.com

#218 hindavi on 05.03.13 at 12:12 pm

HI,
7th question answer is wrong.Ans is D.

#219 answers for satish questions #209 on 08.26.13 at 1:01 pm

Hi Satish –

can you please send the responses to the questions you posted (kandhu73@gmail.com)

thanks
kandhu

#220 Krishna on 10.24.13 at 10:28 am

Hi Sandya,

Answer for seventh Qtn is D. but the explanation is correct.

Thank you so much for your guidance

#221 Arokyaraj Martin on 11.23.13 at 12:07 pm

Thanks, was useful visiting the page.

#222 VASU on 12.04.13 at 1:21 pm

thnks for giving explanations…
Where can i get latest istqb questions

#223 venu on 12.09.13 at 7:53 am

2nd question answer is C.
Environment availability will be verified in Test Analysis and Design phase, Not in Implementation and execution phase.

#224 L on 01.20.14 at 5:16 pm

Hi Sandhya… Nice help… Can you please take up some questions about the statement and branch coverage, including explaination. In almost all papers there are atleast 2 questions in that area and I dont understand how to solve thse.

#225 Riham on 02.18.14 at 1:29 pm

Thanks for this useful article !

can you send me more questions and their answers ?

here is my email id : riham_t86@hotmail.com

Thanks :D

#226 Allan Pereira on 11.28.14 at 8:18 am

Question 07:

Looking at the Evaluation details, the correct Ans. should be ‘D’ and not ‘B’.

Leave a Comment