34 Most Common SoapUI Interview Questions and Answers

The most frequently asked SoapUI interview questions and answers for your reference:

It is always tricky to write an interview Q&A article because the list of questions that we provide is never going to be all-inclusive and also, interviews in real time aren’t exactly in the Q&A format.

We recommend learning SoapUI concepts from this comprehensive tutorial series having detailed examples. 

In an interview, most questions would be a response to what you say your experience has been.

For example: If you say that you have been working on SoapUI for 5 years now and have tested an application both functionally and also ran some load tests – then the SoapUI testing interview questions would be about:

And so on…Answers to these questions are situation/experience based, so there is no one fit-for-all solution.

However, the following are a list of SoapUI Web Services interview questions that are general, your typical “viva voce, aka oral examination” format questions that do come up in an interview when the interviewer is trying to assess your functional and foundational SoapUI knowledge.

34 Common SoapUI Interview Questions and Answers

They could be as below:

Q #1. What are web services?

Ans. Web services are web components that transfer data between client and server. The client sends a web request to the server and the server then responds to the client. The response and request are related and different requests evoke the corresponding response.

Web Service is a web component or software program that can be accessed on the Internet. It is mainly used to communicate with the web-based applications through XML messaging concepts. For example, if we want to access a particular location using Google Maps, we can use the corresponding web service URL. For that, we have to pass the appropriate inputs.

Q #2. What is the primary challenge when testing web services?

Ans. Majority of the functional testing is carried out via the GUI; the biggest challenge of web services is that they do not have a UI.

Q #3. What are the communication channels available for a web service?

In general, web service is combined with the following protocols. They are,

While exposing the web services, these channels will be used for communication with the clients. Here HTTP / POST protocol transfers the information between the clients with a secure mode. HTTP / GET protocol allows the clients to view transferred data partially at the browser’s address bar. SOAP is used for transferring the confidential data safely.

Q #4. What are the different components can be used in the web services?

There are four components are used in web services. They are,

  1. WSDL – Web Service Description Language
  2. SOAP – Simple Access Object Protocol
  3. UDDI – Universal Description, Discovery and Integration
  4. RDF – Resource Description Framework
  5. XML – eXtensible Markup Language

Q #5. What are the tools used for testing Web services?

To perform functional testing for web services, we can use the following tools.

Q #6. What is WSDL?

Ans. WSDL stands for Web Service Description Language and is a document written in XML. It uses XML to define the service layer document which consists of origin of the web service, headers, port types, request and response data. This one can provide the information about web methods and web service.

It describes:

For more info and examples, check out this article https://www.softwaretestinghelp.com/web-services-api-testing-tool-soapui-tutorial-1/

Q #7. What is the role of WSDL document in web service testing?

Ans. Validating web services in only possible with WSDL document because to configure web services in SoapUI, WSDL document is mandatory. If the WSDL document is not valid, SoapUI will throw an exception immediately.

Q #8. What is UDDI?

Ans. Universal Description, Discovery and Integration- a directory or global repository where all the web services can be found. A new Webservice can also be registered through this. This is also the place where WSDL detailed definitions are found.

It uses the discovery layer which is used in the web services. UDDI has all the information about the web services in detail. Global web services can be deployed at http://uddi.xml.org/

Q #9. What is SOAP?

Ans. Simple Object access protocol that uses XML to interact with web applications. It uses XML based content to communicate between two client machines across any network

Q #10. What would be the message format of SOAP protocol?

Generally, all the SOAP-based web services are written by using XML language which uses standard message format that is accepted across the universe. In this format, it is easy to read, identify the errors, avoids interoperability problems etc.

Here’s the sample SOAP message format.

POST /InStock HTTP/1.1

Host: localhost

Content-Type: application/soap+xml; charset=utf-8

Content-Length: 399

SOAPAction: “http://www.example.com/soap-envelope”

<?xml version=”1.0??>

<soap:Envelope xmlns:soap=”http://www.example.com/soap-envelope”>

<soap:Header>

</soap:Header>

<soap:Body>

<m:TutorialName>SoapUI</m:TutorialName>

</soap:Body>

</soap:Envelope>

Q #11. What are the advantages of SOAP?

Ans. Since its XML based, it is platform and programming language independent. RPC (Remote procedure calls) are sometimes blocked by firewalls and proxy servers- Soap overcomes that.

Q #12. What does a soap document contain?

Ans. Envelope element is the topmost tag which identifies the XML document as a SOAP message. Followed by Envelope element, you see the header element that has header information. The Body element specifies the call and response information. Finally, you have a Fault element which contains errors and status information.

Q #13. What is meant by Protocols and what are the major types are used in web services?

A protocol is a set of standard rules that help to communicate the hardware devices through the software applications. There are different types of protocols used in the Internet and Intranet applications. They are

TCP which stands for Transmission Control Protocol. It has the rules to exchange the messages between two different Internet applications.

Internet Protocol uses the rules for sending and receiving the information between two different Internet addresses.

Similarly, HTTP, FTP and DHCP protocols have used the set of rules to transfer the data other than Internet applications.

Q #14. What is XML?

Ans. XML (eXtensible Markup Language) is a mark-up language that is used for storing, sharing and formatting data. In general, an XML document is built by the tags. For more info and examples, check out this article https://www.softwaretestinghelp.com/web-services-api-testing-tool-soapui-tutorial-1/

Q #15. SoapUI and SoapUI Pro?



Ans. SoapUI is a web service testing tool and SoapUI Pro is its commercial version. SoapUI can help create functional, security and load testing test suites. SoapUI Pro does all that with advanced drag and drop, Data Driven testing, advanced reporting and coverage analysis. Check out this article for more information: https://www.softwaretestinghelp.com/soapui-tutorial-12-soapui-pro-features/

Q #16. What we can do with the help of SoapUI?

Q #17. What hierarchy does SoapUI follow to build a proper testing project?

In a SoapUI project, the following order should be maintained.

Q #18. What is the basic method to automate web services in SoapUI?

Ans.

Q #19. What are SoapUI assertions?

Ans. Assertions compare the parts/all of the response message to the expected outcome.

Q #20. What are the major types of assertions available in SoapUI?

Assertions are one of the major features in SoapUI. It offers the following types of assertions.

Additionally, Equals assertion is introduced in SoapUI NG Pro version.

Q #21. Explain about XPath Assertion in SoapUI

In SoapUI, XPath assertion is used for asserting the web service response value by specifying the absolute path. If the absolute path is matched with the response value, then the test case or test suite will be considered as PASS otherwise it will be notified as FAILED. We can see the results of assertion at bottom of the screen where the Assertion tab will have resultant information.

Q #22. What is Data Driven testing?

Data Driven testing means to store our test data which includes input and expected output in an external data source called Excel / Database / XML file. Later, we need to iterate the data source using respective component. In SoapUI, Datasource and Datasource Loop test steps are used for performing data driven testing.

Q #23. What are the different types of assertions used in SoapUI?

Ans. The following are the different types of assertions:

Q #24. How can assertions be added in SoapUI?

Ans. Receive a response to a request as you normally would follow the below steps:

To add assertions:

– Click on the Add Assertions at the top of log tabs.

– Configure the assertions as per the type and data required.

For more info and examples, check out this article: https://www.softwaretestinghelp.com/soapui-tutorial-5-soapui-assertions/

Q #25. What is Groovy script and where can it be used?

Ans. Groovy is a scripting language which internally includes all the Java libraries – it helps us to customize and add custom validations to SoapUI tests

Q #26. Can the custom code be added to SoapUI? If yes, what can be added?

Ans. Yes -Groovy steps and Javascript steps.

Q #27. How to group tests?

Ans. The basic Test suite is a way for us to group tests in SoapUI. When you need a different set of tests, you just have to create a new test suite and create tests as required under it as test cases.

Q #28. How to save the responses received?

Ans. The response values can be saved by clicking on the required request and choosing the “Dump file” location in its properties.

Q #29. What are the properties available in SoapUI?

In SoapUI, there are three levels of properties available. They are,

Custom Properties or Project Level Properties:

These properties are added several times based on our needs and they can be utilized at any test suites, test cases or test steps that belong to the current project.

Test Suite Level Properties:

The tester can add his own properties with relevant information under the test suites. These properties are available for the corresponding test suite only.

Test case Level Properties: If the tester needs to store their test data within the test cases they can create their own properties inside the test case. So these properties can be accessed within the respective test cases.

Q #30. Explain the procedure to parameterize the endpoint in SoapUI?

The parameterizing feature is most important when we automate the test cases and also this is the beginning of the test step creation process. Let us have a look into this.

  1. Create project which has the endpoint information
  2. If necessary, change the endpoint and assign to the property through the property expansion test step
  3. Make sure the request information available in the given endpoint address
  4. During the execution time, a property will hold the test value. Providing different input value to the property it is easy to do it through the IDE.

Q #31. What are the major places that Groovy Script Teststep used?

In SoapUI, we can use Groovy Script in the following two places.

Q #32. Soap vs REST?

Ans.

Check out this article for more information: https://www.softwaretestinghelp.com/soapui-tutorial-13-soap-vs-rest-services/

Q #33. What is RDF?

Ans. Resource Description Framework- RDF contains the description of the web resources such as title, author, content, and copyright information. It is written using XML. For more info and examples, check out this article https://www.softwaretestinghelp.com/web-services-api-testing-tool-soapui-tutorial-1/

Q #34. What can data sources be used in SoapUI?

Ans.

Conclusion

The above are some typical SoapUI based questions. However, please do bear in mind that the Q&A format is really very rare. Interviewers are more interested in knowing your experiences and expertise – rather than the ability to answer few trivia based questions.

As always, we hope that this endeavour of ours was of help to you. Please post more questions if you have any and we might do a follow-up article to address them.

Also, share your experiences and your answers below.