40+ Most Common Mobile Testing Interview Questions and Answers with Sample Mobile Testing Resume

Welcome once again to Part 2 of the mobile testing career guide. Part 1 dealt with what is required to acquire the necessary skills & certifications to qualify as a mobile tester and we also passed on some time-tested tips and tricks that are sure to be helpful.

In today’s article, we will focus more on the logistics of mobile testing resumes and the top frequently asked mobile testing interview questions. Let’s get right to it.

What You Will Learn:

Mobile Testing Resume Sample:

How to prepare a good resume to apply for mobile testing jobs or positions?

A mobile application testing resume sample is attached to give an idea on how to prioritize skills in a resume. Key points and the rules of writing a cohesive resume are similar to that of a normal QA resume.

=> Download sample resume for mobile testing jobs

It should include contact info, a summary of your work, skills, educational background and details of the project you worked on so far also roles and responsibilities.

Check out the below articles for more info and the above sample to bring this concept home.

A few points to note:

Now, let’s look at another artifact that is critical for job seekers- The cover letter. Below is a sample:

Mobile Testing Job Application Cover Letter Sample

Mobile Test Engineer Cover Letter Sample:

To,

The HR Manager,

XYZ Company

Mumbai

Maharashtra

Sub: Cover Letter – Mobile Testing Engineer

Dear Sir/ Madam,

I am writing in response to your job notification for

the position of a Mobile Testing Engineer on XYZ site.

I am working as a Mobile Testing Engineer for XYZ Co.

Ltd for the last 5 years and happy to mention some

of my achievements in this role:

– Expertise in Manual Testing/mobile application testing,

iOS, Symbian, Blackberry, Android Mobile applications.

– Validation using simulators and emulators and also

with real time devices.

– Writing and executing of Test Cases.

– Logging defects.

– Function and regression testing.

Please find my attached CV for the same.

Request you to let me know if any more details are required.

Thank you for your time and looking forward to hearing from you.

Thanks and Regards,

Your Name

xyz@abc.com

123-456-7890

Dated:

Now the interviews and some help on how to prepare for them. We open up this section with the following:

Most frequently asked Mobile Testing Interview Questions and Answers:

These are some top basic and advanced mobile testing and mobile application testing interview questions and answers for freshers and experienced candidates.

Q #1) What is the difference between Mobile device testing and mobile application testing?

Ans. Mobile device testing means testing the mobile device and mobile application testing means testing of the mobile application on a mobile device.

Q #2) What are the types of mobile applications?

Ans. Mobile applications are of three types:

Native Application– Native app installed from application store like Android’s google play and apple’ app store. The application which can be installed into your devices and run is known as a native application for E.G. whats App, Angry birds etc.

Web Application– Web applications run from mobile web browsers like Chrome, Firefox, Opera, Safari etc using mobile network or WIFI. E.G. of web browser applications are m.facebook.com, m.gmail.com, m.yahoo.com, m.rediffmail.com etc.

Hybrid Application- Hybrid apps are combinations of native app and web app. They can run on devices or offline and are written using web technologies like HTML5 and CSS. For E.G. eBay, Flipkart etc

Q #3) How to test CPU usage on mobile devices?

Ans. There are various tools available in the market like google play or app store from where you can install apps like CPU Monitor, Usemon, CPU Stats, CPU-Z etc these are an advanced tool which records historical information about processes running on your device.

Q #4) What are the defects tracking tools used for mobile testing?

Ans. You can use same testing tool which you use for web application testing like QC, Jira, Rally, and Bugzilla etc.

Q #5) What all major networks to be considered while performing application testing?

Ans. You should test the application on 4G, 3G, 2G, and WIFI. 2G is a slower network, it’s good if you verify your application on a slower network also to track your application performance.

Q #6) When performing sanity test on the mobile application what all criteria should be taken into consideration?

Ans.

Q #7) Which things to consider testing a mobile application through black box technique?

Ans.

Q #8) What is the latest version of iOS?

Ans. iOS 8. (This changes quite often, so please check the apple site for most recent info)

Q #9) What is the latest version of Android?

Ans. Lollipop 5.0–5.0.2 (also changes often). See all here.

Q #10) What is the extension of Android files?

.apk (Android application package)

Q#11) What is the extension of iOS files?

Ans. .ipa

Q #12) What is the full form of MMS?



Ans. Multimedia Messaging Services

Q #13) What are MT and MO in SMS?

Ans. Sending message is known as MO (Message originate) and receiving the message is known as MT(Message Terminate)

Q #14) What is WAP?

Ans. WAP is Wireless Application Protocol used in network apps.

Q #15) What is GPRS and how it works?

Ans. GPRS is General Packet Radio Service which works on a mobile network with the help of IP transmissions. GPRS provides the transmission of IP packets over existing cellular networks. It provides you internet services on mobile.

Q #16) What is the latest version of Windows?

Ans. Windows 10 (see latest here)

Q #17) What do you mean by Streaming media?

Ans. Streaming is a process of downloading the data from the server. Streaming media is the multimedia that is transferred from server or provider to the receiver.

Q #18) What are the automation tools available for mobile application testing?

Ans. There are many automation tools available in the market for mobile application testing but iPhone Tester is one of the best tools to test the application on iPhones and screenfly for android devices.

Q #19) What is the best way to test different screen sizes of the devices?

Ans. Using emulator. See example here.

Q #20) What is the basic difference between Emulator and Simulator?

Ans. The emulator is based on hardware and software wherein simulator is based on software. Simulation is a system that behaves similar to something else while emulation is a system that exactly behaves like something else.

Q #21) What are the common challenges in mobile application testing?

Ans. Working on different operating systems, a variety of handsets, different networks, a variety of screen size. Read more here => 5 Mobile testing challenges and solutions.

Q #22) What are the tools based on cloud-based mobile testing?

Ans. Seetest, Perfecto Mobile, BlazeMeter, AppThwack, Manymo, DeviceAnywhere etc.

Q #23) What web services are used by a mobile app?

Ans. They are many depend upon the application. SOAP and REST web services are used but RESRful is more common now.

Q #24) What all devices have you worked till now?

Ans. Android, Symbian, Windows, iPhone etc.

Q #25) How to create Emulator on Android?

Ans. Give a name in name field -> select target API from the list -> enter the size -> select the required skin section -> click on create AVD -> select the required AVD -> click on start button -> launch it

Q #26) Does Selenium support mobile internet testing?

Ans. Yes, it does, Opera browser is used for Mobile internet testing.

Q #27) Does Selenium support Google Android Operating System?

Ans. Yes, Selenium 2.0 supports Android Operating System.

Q #28) Name debugging tools for mobile?

Ans. Errors can be verified by the generated logs. We can use configuration utility on iOS and android monitor.bat on android. Here are few to name Android DDMS, Remote Debugging on Android with Chrome, Debugging from Eclipse with ADT, Android Debug Bridge, iOS simulator etc.

Q #29) Name mobile automation testing tools you know?

Ans. Paid tools:

Ranorex, Silk Mobile, SeeTest

Free tools:

Appium, Robotium, KIF, Calabash

Also, read => 5 best Android application testing tools.

Q #30) What is the strategy used to test new mobile app?

Ans.

Q #31) What does a test plan for Mobile App contain?

Ans. Test plan for mobile app is very similar to software app

  1. Objective
  2. Automation tools required
  3. required features to be tested:
    • network
    • security
    • performance
    • size
    • battery
    • memory
  4. features not to be tested
    • display size
    • resolution
  5. Test cases
  6. Test Strategy
  7. Tested by
  8. Time required
  9. No. of resources required

Q #32) Why mobile phone has 10 digit numbers?

Ans. The number of digits in a mobile phone number decide the maximum mobile phones we can have without dialing the country code.

Q #33) Explain critical bugs that you come across while testing in mobile devices or application?

Ans. Explain the example as per your experience. Here are top 10 mobile app risks.

Q #34) Name mobile application testing tools

Ans.

Q #35) Full form of the various extensions

Ans.

Q #36) How to test different screen sizes of the devices

Ans. Using Emulators.

Q #37) What is web service?

Ans. It is a component used in software to perform the task. It is like an interface between one program to another.

Q #38) What are the roles and responsibilities on a current mobile application you are testing?

Ans. Answer based on your experience on the current project you are working on. Also, read mobile testing career guide.

Q #39) How to create the log file?

Ans. Using CAT.

Q #40) How can we install the build on iPhones and iPads?

Ans. Using iTunes.

Q #41) Can we use QTP/UFT for mobile automation testing?

Ans. Yes, with the help of Seetest add-in.

Q #42) Is cloud base mobile testing possible? Name any?

Ans. Yes, Perfecto Mobile and Seetest.

Q #43) Where to perform forward compatibility testing?

Ans. This can be done with new versions of the mobile application.

Conclusion

Those are some of the best mobile app testing interview questions that will help you understand the trends and the kinds of questions that you could expect in a mobile testing job interview. However, this list is neither exhaustive nor will always question be as direct- this is just to set the stage to get you in the groove.

With this, we have reached the end of the Mobile Testing career guide and as always, we wish this series has been helpful.

Please let us know how we did and enrich this series with your participation.