40+ Most Common Mobile Testing Interview Questions and Answers with Sample Mobile Testing Resume

Welcome once again to Part 2 of the mobile testing career guide. The Part 1 dealt with what is required to acquire the necessary skills & certifications to qualify as a mobile tester and we also passed on some time-tested tips and tricks that are sure to be helpful.

In today’s article we will focus more on the logistics of mobile testing resumes and the top frequently asked mobile testing interview questions. Let’s get right to it.

mobile application testing interview questions

Mobile Testing Resume Sample:

How to prepare a good resume to apply for mobile testing jobs or positions?

A mobile application testing resume sample is attached to give an idea on how to prioritize skills in a resume. Key points and the rules of writing a cohesive resume are similar to that of a normal QA resume.

=> Download sample resume for mobile testing jobs

mobile testing resume sample doc format

It should include contact info, summary of your work, skills, education background and details of the project you worked on so far also roles and responsibilities.

Check out the below articles for more info and the above sample to bring this concept home.

A few points to note:

  • When transitioning to be a Mobile tester it is a great help if you have some prior QA testing experience
  • If not, it is at least a good idea to learn the basics of software testing concepts- such as SDLC, STLC, how to write test cases, status reports, etc.
  • An educational background of computer science can be helpful, although it’s not a must.
  • A programming language experience can also be very helpful

Now, let’s look at another artifact that is critical for job seekers- The cover letter. Below is a sample:

Mobile Testing Job Application Cover Letter Sample

Mobile Test Engineer Cover Letter sample:

To,

The HR Manager,
XYZ Company
Mumbai
Maharashtra

Sub: Cover Letter – Mobile Testing Engineer

Dear Sir/ Madam,

I am writing in response to your job notification for
the position of a Mobile Testing Engineer on XYZ site.

I am working as a Mobile Testing Engineer for XYZ Co.
Ltd for the last 5 years and happy to mention some
of my achievements in this role:

– Expertise in Manual Testing/mobile application testing,
iOS, Symbian, Blackberry, Android Mobile applications.
– Validation using simulators and emulators and also
with real time devices.
– Writing and executing of Test Cases.
– Logging defects.
– Function and regression testing.

Please find my attached CV for the same.

Request you to let me know if any more details are required.

Thank you for your time and looking forward to hearing from you.

Thanks and Regards,

Your Name
xyz@abc.com
123-456-7890

Dated:

Now the interviews and some help on how to prepare for them. We open up this section with the following:

Most frequently asked Mobile Testing Interview Questions and Answers:

These are some top basic and advanced mobile testing and mobile application testing interview questions and answers for freshers and experienced candidates.

Q #1) What is the difference between Mobile device testing and mobile application testing?

Ans. Mobile device testing means testing the mobile device and mobile application testing means testing of mobile application on a mobile device.

Q #2) What are the types of mobile applications?

Ans. Mobile applications are of three types:

Native Application– Native app installed from application store like Android’s google play and apple’ app store. The application which can be installed into your devices and run are known as native application for E.G. whats App, Angry birds etc.

Web Application– Web applications runs from mobile web browsers like Chrome, Firefox, Opera, Safari etc using mobile network or WIFI. E.G. of web browser applications are m.facebook.com, m.gmail.com, m.yahoo.com, m.rediffmail.com etc.

Hybrid Application- Hybrid apps are combinations of native app and web app. They can run on devices or offline and are written using web technologies like HTML5 and CSS. For E.G. ebay, flipkart etc

Q #3) How to test CPU usage on mobile devices?

Ans. There are various tools available in the market like google play or app store from where you can install apps like CPU Monitor, Usemon, CPU Stats, CPU-Z etc these are an advanced tool which records historical information about processes running on your device.

Q #4) What are the defects tracking tools used for mobile testing?

Ans. You can use same testing tool which you use for web application testing like QC, Jira, Rally and Bugzilla etc.

Q #5) What all major networks to be considered while performing application testing?

Ans. You should test the application on 4G, 3G, 2G and WIFI. 2G is a slower network, its good if you verify your application on slower network also to track your application performance.

Q #6) When performing sanity test on mobile application what all criteria should be taken into consideration?

Ans.

  • Installation and uninstallation of the application
  • Verify the device in different available networks like 2G, 3G, 4G or WIFI.
  • Functional testing
  • Interrupt testing- Able to receive the calls while running the application.
  • Compatibility testing – able to attach the photo in message from gallery
  • Test application performance on different handset.
  • Make some negative testing by entering the invalid credentials and test the behavior of the application.

Q #7) Which things to consider testing a mobile application through black box technique?

Ans.

  • By testing your application on multiple devices.
  • By changing the port and IP addresses to make sure the device is getting connected and disconnected properly.
  • By making calls and sending messages to other devices.
  • By testing your web application on different mobile browsers like chrome, Firefox, opera, dolphin etc.

Q #8) What is the latest version of iOS?

Ans. iOS 8. (This changes quite often, so please check the apple site for most recent info)

Q #9) What is the latest version of Android?

Ans. Lollipop 5.0–5.0.2 (also changes often). See all here.

Q #10) What is the extension of Android files?

.apk (Android application package)

Q#11) What is the extension of iOS files?

Ans. .ipa

Q #12) What is the full form of MMS?

------------

Ans. Multimedia Messaging Services

Q #13) What are MT and MO in SMS?

Ans. Sending message is known as MO (Message originate) and receiving the message is known as MT(Message Terminate)

Q #14) What is WAP?

Ans. WAP is Wireless Application Protocol used in network apps.

Q #15) What is GPRS and how it works?

Ans. GPRS is General Packet Radio Service which works on mobile network with the help of IP transmissions. GPRS provides the transmission of IP packets over existing cellular networks. It provides you internet services on mobile.

Q #16) What is the latest version of Windows?

Ans. Windows 10 (see latest here)

Q #17) What do you mean by Streaming media?

Ans. Streaming is a process of downloading the data from the server. Streaming media is the multimedia that is transferred from server or provider to the receiver.

Q #18) What are the automation tools available for mobile application testing?

Ans. There are many automation tools available in the market for mobile application testing but iPhone Tester is the one of the best tool to test the application on iPhones and screenfly for android devices.

Q #19) What is the best way to test different screen sizes of the devices?

Ans. Using emulator. See example here.

Q #20) What is the basic difference between Emulator and Simulator?

Ans. Emulator is based on hardware and software wherein simulator is based on software. Simulation is system that behaves similar to something else while emulation is system that exactly behave like something else.

Q #21) What are the common challenges in mobile application testing?

Ans. Working on different operating systems, variety of handsets, different networks, variety of screen size. Read more here => 5 Mobile testing challenges and solutions.

Q #22) What are the tools based on cloud based mobile testing?

Ans. Seetest, Perfecto Mobile, BlazeMeter, AppThwack, Manymo, DeviceAnywhere etc.

Q #23) What web services are used by mobile app?

Ans. They are many depend upon the application. SOAP and REST web services are used but RESRful is more common now.

Q #24) What all devices have you worked till now?

Ans. Android, Symbian, Windows, iPhone etc.

Q #25) How to create Emulator on Android?

Ans. Give a name in name field -> select target API from the list -> enter the size -> select the required skin section -> click on create AVD -> select the required AVD -> click on start button -> launch it

Q #26) Does Selenium support mobile internet testing?

Ans. Yes it does, Opera browser is used for Mobile internet testing.

Q #27) Does Selenium support Google Android Operating System?

Ans. Yes, Selenium 2.0 supports Android Operating System.

Q #28) Name debugging tools for mobile?

Ans. Errors can be verified by the generated logs. We can use configuration utility on iOS and android monitor.bat on android. Here are few to name Android DDMS, Remote Debugging on Android with Chrome, Debugging from Eclipse with ADT, Android Debug Bridge, iOS simulator etc.

Q #29) Name mobile automation testing tools you know?

Ans. Paid tools:
Ranorex, Silk Mobile, SeeTest

Free tools:
Appium, Robotium, KIF, Calabash

Also read => 5 best Android application testing tools.

Q #30) What is the strategy used to test new mobile app?

Ans.

  • System integration testing
  • Functional testing
  • Installation and uninstallation of the app
  • Test HTML control
  • Performance
  • Check in multiple mobile OS
  • Cross browser and cross device testing
  • Gateway testing
  • Network and Battery testing

Q #31) What does a test plan for Mobile App contain?

Ans. Test plan for mobile app is very similar to software app

  1. Objective
  2. Automation tools required
  3. required features to be tested:
    • network
    • security
    • performance
    • size
    • battery
    • memory
  4. features not to be tested
    • display size
    • resolution
  5. Test cases
  6. Test Strategy
  7. Tested by
  8. Time required
  9. No. of resources required

Q #32) Why mobile phone has 10 digit numbers?

Ans. The number of digits in a mobile phone number decide the maximum mobile phones we can have without dialing the country code.

Q #33) Explain critical bugs that you come across while testing in mobile devices or application?

Ans. Explain the example as per your experience. Here are top 10 mobile app risks.

Q #34) Name mobile application testing tools

Ans.

  • Android
  • Android Lint
  • Find Bugs
  • iPhone
  • Clang Static Analyzer
  • Analyze code from XCode

Q #35) Full form of the various extensions

Ans.

  • apk – Android Application Package File
  • exe – Executable Files
  • iPA –iOS App Store Package
  • prc – Palm Resource Compiler
  • jad – Java Application Descriptor
  • adb – Android Debug Bridge
  • Aapt – Android Asset Packing Tool

Q #36) How to test different screen sizes of the devices

Ans. Using Emulators.

Q #37) What is web service?

Ans. It is a component used in software to perform the task. It is like an interface between one program to another.

Q #38) What are the roles and responsibilities on current mobile application you are testing?

Ans. Answer based on your experience on the current project you are working on. Also read mobile testing career guide.

Q #39) How to create the log file?

Ans. Using CAT.

Q #40) How can we install the build on iPhones and iPads?

Ans. Using iTunes.

Q #41) Can we use QTP/UFT for mobile automation testing?

Ans. Yes, with the help of Seetest add-in.

Q #42) Is cloud base mobile testing possible? Name any?

Ans. Yes, Perfecto Mobile and Seetest.

Q #43) Where to perform forward compatibility testing?

Ans. This can be done with new versions of the mobile application.

Conclusion

Those are some of the best mobile app testing interview questions questions that will help you understand the trends and the kinds of questions that you could expect in mobile testing job interview. However, this list is neither exhaustive nor will always questions be as direct- this is just to set the stage to get you in the groove.

With this, we have reached the end of the Mobile Testing career guide and as always, we wish this series has been helpful.

Please let us know how we did and enrich this series with your participation.

Recommended reading

27 comments ↓

#1 Sumit Mahajan

hello thanks for the resume and cover letter samples

#2 Srijeet

cool. please share more interview questions for mobile device testing

#3 Ila garg

nice. thanks for interview questions its really helpful

#4 Anand Awate

Amazing for beginners….

#5 tester

“Mobile device testing means testing the mobile device and mobile application testing means testing of mobile application on a mobile device.”

Yes, and blue means blue… some example should be helpful in case you use the very same expressions for the explanation as the question itself.

#6 ghalib

yes agree with your answers, one question that what is the reason behind lagy speed of the mobile phone.

#7 Jakka

Thanks for you great work
Please share question relating to mobile installation for different devices and in different types of installation.

#8 Prakash

Thanks for great info. Keep up the great work

#9 Chethan

Thanks alot for helping me by this concept:). It helped me very much.

#10 malik

i want to know one thing when i restart my mobile time get change 9.00 am whats the reason of time 9.00 am

#11 Rajkumar

Plz can you suggest to me
Mobile repairing interview quations
How to get and which site
Send me link and site my id

#12 Sekhar

Q #20) What is the basic difference between Emulator and Simulator?
Need more Clarification answered is not satisfied.

#13 Viji

Thank u for tat good info..itz very useful to beginners..,

#14 Munna

Thanks Great Info…

#15 Aress

Q #20) >> Please provide clear & proper explanation.

#16 cheta

plz tell me the difference between Mobile app based testing and Wed based testing. bcoz it was asked me in an interview. please clear me

#17 lalit

Q #20) What is the basic difference between Emulator and Simulator?
Need more Clarification with example

#18 Narasimha

Excellent blog on Mobile Testing. Thanks a Lot.
Regards, Narasimha.

#19 khan

what are the techniques of mobile app testing?list of them.plz explain any of three techniques of mobile app testing thanks

#20 Prenidha

Very informative

#21 mahesh

Superb…Plz Share more interview Web Application Testing questions…

#22 RAHUL

VERY NICE HELP

#23 Burns

Who offers these training?
Anyone

#24 Rahul Jha

Its simply brilliant move

#25 Ketan Dave

Superb..this questions help a lot to who make career as Mobile tester.

#26 Sachin

Thank you

#27 Arati Nimje

Its really helpfull…thank you

Leave a Comment